Categories
Actualitat Investigar

L’acompanyament que ofereix la UAB en reproducció assistida, premiat a Europa

El primer servei d’acompanyament antropològic en processos de reproducció assistida que ofereixen antropòlogues de la UAB a pacients internacionals de la clínica IVI Barcelona ha obtingut el primer premi dels “WWNA Apply Awards 2021”, un reconeixement als projectes d’antropologia aplicada més importants de Europa.

Els “WWNA Apply Awards 2021” són un reconeixement anual als projectes d’antropologia aplicada més importants d’Europa, atorgat per l’Associació Europea d’Antropòlegs Socials (EASA), la més gran d’Europa i una de les tres més importants del món, a un projecte d’intervenció social en antropologia emergent de resultats d’investigació. El premi va ser lliurat en el marc de la conferència anual “Why the World Needs Anthropologists”, en la seva novena edició celebrada a Praga recentment. El jurat va destacar del projecte “AFIN-ART Support Service” la seva sòlida base teòrica i la seva alta capacitat d’impacte social, en tractar-se d’una aplicació efectiva de la teoria i metodologia antropològiques en un àmbit complex i divers com la reproducció assistida.

Espanya es troba al capdavant a Europa en els tractaments de reproducció assistida. A Catalunya es realitzen al voltant del 25% de tot l’estat d’aquests tractaments, la meitat dels quals es realitza a persones procedents de l’estranger, majoritàriament de França, Itàlia i el Regne Unit (dades de la Societat Espanyola de Fertilitat, 20219).

El servei d’acompanyament antropològic premiat porta per nom “AFIN-ART Support Service”, i ajuda a persones i parelles a transitar i respondre a les nombroses preguntes que apareixen durant els processos reproductius, com ara Què significa per a la història d’una família que la fecundació passi fora del cos o que inclogui la contribució de terceres parts ? Quin paper juga l’herència genètica en la identitat de les persones? Com trobar legitimitat en un model familiar diferent de què imaginàvem? Com parlar d’aquests recorreguts amb altres membres de la família, amic /es o company /es de treball? Com explicar als fills i filles el procés pel qual es van incorporar a la família? Quina diferència hi ha amb la legislació espanyola sobre reproducció humana assistida de la d’altres països?

“Nosaltres no oferim teràpia ni som psicòlogues, sinó que oferim un espai perquè les persones i famílies que inicien aquests tractaments puguin pensar i plantejar els seus dubtes; els acompanyem en el recorregut, sense etiquetar a ningú “, explica Diana Marre, antropóloga de la UAB i directora del servei distingit a nivell europeu.

“Espanya compta amb una llei de reproducció assistida molt inclusiva, raó per la qual vénen moltes persones i parelles de diferents parts de món, moltes de les quals, a més de no parlar la llengua, no coneixen la ciutat, les lleis o els procediments” , explica l’antropòloga.

Per a la doctora Cécile Gall, ginecòloga d’IVI Barcelona: “Estem orgullosos de ser el primer centre a Espanya en oferir aquest acompanyament tan valuós a nivell humà als nostres pacients internacionals. Això ens està ajudant a entendre molt millor a les dones i parelles que confien en nosaltres el desig ja bregar d’una forma molt més empàtica amb les seves dificultats perquè la seva experiència de viatge reproductiu no només els permeti ser pares per l’accés a una millor tecnologia i / o un sistema legal més permissiu, sinó que també deixi una empremta, la més positiva possible en les seves vides “.

AFIN-ART Support Service és un servei pioner que va néixer en el si de la UAB i es va implementar per primera vegada el 2016 a la clínica IVI Barcelona, basat en les eines teòriques, metodològiques i conceptuals de l’antropologia. És definit com un “acompanyament antropològic” basat en l’atenció i comprensió de la diversitat familiar sorgida dels resultats de recerca en reproducció, família i infància que el Grup AFIN de la UAB està duent a terme des de mitjans dels anys 90. “Aquestes investigacions han estat claus per aconseguir una imatge més nítida dels processos reproductius, de les diverses vivències de les persones que recorren a tractaments i de la diversitat de les concepcions de família i dels canvis culturals i emocionals que es gesten “, explica Diana Marre.

IVI va néixer el 1990 com la primera institució mèdica a Espanya especialitzada íntegrament en reproducció humana. Des de llavors ha ajudat a néixer a més de 250.000 infants, gràcies a l’aplicació de les últimes tecnologies. A principis de 2017, IVI es va fusionar amb RMA, convertint-se en el major grup de reproducció assistida del món. Fins a la data compta amb més de 65 clíniques en 9 països i és líder en medicina reproductiva.