Sala de premsa Premsa i mitjans

Workshop ICREA sobre el clima durant el Pliocè i implicacions en el futur

Terra (NASA)
Fins al 19 de setembre, l'ICTA de la UAB organitza a Barcelona un workshop ICREA sobre el clima durant el Pliocè i implicacions en el futur, conjuntament amb l’Institut de Ciències del Mar del CSIC. La trobada té lloc a l'Institut de Ciències del Mar, a Barcelona. 

17/09/2014

El Pliocè (període geològic que s'estén des de fa 5,33 milions d'anys fins fa 2,59 milions d'anys), sovint s'ha proposat com un anàleg per a les futures condicions climàtiques, ja que és el període més recent en el qual la Terra va experimentar unes temperatures globals com les que podria assolir a finals d’aquest segle. Curiosament, tot i les diferències relativament petites en els factors més importants de control del clima, incloent les concentracions atmosfèriques de CO2 (que eren només lleugerament més altes que les d'avui), el clima del Pliocè va ser marcadament diferent al modern. Aquestes peculiaritats han fet del Pliocè un bon període per validar els models climàtics, la qual cosa necessita, no obstant, de reconstruccions paleoceanogràfiques robustes de diferents paràmetres clau per a aquest període.

L'objectiu d’aquesta reunió de treball és el de vehicular un esforç comú de la comunitat internacional que estudia aquest període amb la finalitat de reconstruir els principals paràmetres climàtics (temperatura, CO2, gel, nivell del mar, vegetació) en intervals de temps seleccionats dins del Pliocè. D’aquesta manera es pretén proporcionar una representació global d’aquest període climàtic que permeti la comparació de les dades obtingudes mitjançant diferents models.

Aquest workshop està finançat per ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats), PAGES (Past Global Changes), EGU (European Geosciences Union) i SCAR-PAIS (Scientific Committee on Antarctic Research, Past Antarctic Ice Sheet Dynamics).

Més informació i programa del workshop al web:
http://jornades.uab.cat/plioclim/content/programme