Sala de premsa Premsa i mitjans

Victoria Reyes-García rep un ERC Consolidator Grant

Victoria Reyes
La investigadora ICREA a l'ICTA-UAB, Victoria Reyes-García, ha rebut un ajut Consolidator Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC) per a desenvolupar un projecte que vol aportar informació del coneixement local a la investigació del canvi climàtic.

01/12/2017

El Consell Europeu de Recerca (ERC, per les seves sigles angleses, «European Research Council») ha anunciat quins són els 329 guanyadors de la seva convocatòria de subvencions de consolidació del (Consolidator Grants) 2017. Aquests investigadors d’alt nivell, que són a la meitat de la seva carrera professional, rebran un total de 630 milions d’euros provinents del programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea. Gràcies a aquestes subvencions de fins a 2 milions d’euros cadascuna, aquests científics podran consolidar els seus equips de recerca i desenvolupar les seves idees innovadores. Aquests investigadors podran contractar investigadors postdoctorals, estudiants de doctorat i personal investigador per als seus equips de recerca.

La investigadora ICREA a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), Victoria Reyes- García, rebrà un dels ajuts per dur a terme el projecte “Indicadors locals dels impactes del canvi climàtic. La contribució del coneixement local a la investigació sobre canvi climàtic (LICCI)”.

En la recerca per comprendre millor els impactes locals del canvi climàtic en els sistemes físics, biològics i socioeconòmics i com es perceben localment, els científics han de fer front a l'escassetat de dades fonamentats, el que ha resultat en una crida a explorar noves fonts de dades. Les persones amb una llarga història d'interacció amb el medi ambient han desenvolupat complexos sistemes de coneixement que els permeten detectar els impactes locals de la variabilitat climàtica, però aquests coneixements estan absents en la investigació sobre canvi climàtic i fòrums de polítiques. Victòria Reyes-García aportarà informació del coneixement local a la investigació climàtica proporcionant dades sobre els impactes locals del canvi climàtic en els sistemes físics (per exemple, glaceres contrets) i biològics (canvis fenològics) i en les percepcions dels impactes del canvi climàtic en els sistemes socioeconòmics (fracàs de cultius a causa de canvis en els patrons de pluja) i provant hipòtesis sobre la distribució espacial, socioeconòmica i demogràfica global dels indicadors d'impactes del canvi climàtic local.

La investigació durarà cinc anys. Durant una primera fase de 18 mesos formarà un equip que desenvoluparà i implementarà un protocol de recopilació de dades i dissenyarà una plataforma web en què els ciutadans puguin ingressar informació sobre els indicadors d'impactes del canvi climàtic local. Durant els dos anys següents de recopilació de dades, es capacitarà a 40 estudiants de doctorat externs perquè facin una recollida les dades del projecte en regions deficients en dades i difonguin la plataforma. Durant els últims 18 mesos, en la fase d'Anàlisi, l'equip central provarà hipòtesis relacionades amb la distribució espacial, socioeconòmica i demogràfica dels indicadors d'impactes del canvi climàtic local. Aquest projecte omplirà buits teòrics i espacials en la investigació d'impactes del canvi climàtic. També millorarà la capacitat local per respondre als impactes del canvi climàtic i ajudarà a salvar les diferències epistemològiques entre els sistemes de coneixement locals i científics.

Les subvencions de consolidació de l’ERC s’atorguen a investigadors d’alt nivell de qualsevol nacionalitat i edat amb un mínim d’experiència de set anys i un màxim de dotze un cop doctorats, i amb un historial científic prometedor. Cal que duguin a terme la seva tasca en centres de recerca d’algun Estat membre de la UE o d’algun dels països associats. La subvenció, d’un màxim de 2 milions d’euros, es concedeix per a un màxim de cinc anys.

Els investigadors destacats portaran a terme els seus projectes en universitats i centres de recerca d'Europa, la majoria d'ells a Regne Unit (60 beques), Alemanya (56), França (38), els Països Baixos (25) i Espanya (13). En aquesta convocatòria, han rebut finançament investigadors de 39 nacionalitats, inclosos alemanys (55 beques), italians (33), francesos (32) i britànics (31). Els projectes d'investigació abasten una àmplia gamma de temes en ciències físiques i enginyeries, ciències de la vida i ciències socials i humanitats.

En aquesta convocatòria l'ERC ha avaluat 2.538 propostes d'investigació, de les quals es finançarà el 13%. El trenta-dos per cent de les subvencions es va concedir a dones sol·licitants. S'estima que hi haurà 2.000 llocs de treball per a postdoctorats, estudiants de doctorat i un altre personal que treballa en els equips d'investigació dels beneficiaris.