Sala de premsa Premsa i mitjans

Una trobada a Barcelona aplega els participants del projecte "De la presó a la comunitat"

Una trobada a Barcelona aplega els participants del projecte
El projecte "De la presó a la comunitat" de reintegració social d'interns a centres penitenciaris, en què participen membres de la comunitat universitària, va concloure amb una jornada a que vaaplegar participants, mentors i membres de l'equip de recerca.

10/11/2017

La jornada de cloenda del projecte de recerca "De la presó a la comunitat", codirigit pels professors Josep Cid, del Departament de Ciència Política i de Dret Públic de la UAB, i Antonio Andrés Pueyo, del Departament de Psicologia Clínica i Psicobiologia de la UB, va tenir lloc el 21 d'octubre passat, a l'aula capella de l'Edifici Històric de la UB, i va reunir a participants, mentors i membres de l'equip de recerca per tal d'agrair-los la seva col·laboració al projecte i reflexionar de manera conjunta sobre la tornada a la comunitat després de la presó.

Una vuitantena de persones van assistir a la jornada que va ser conduïda per Fàtima Llambrich, periodista de Televisió de Catalunya, i que va comptar amb una taula rodona amb dos participants i dos mentors del projecte que van compartir les seves experiències. Es va projectar també un vídeo on es resumia el projecte a través dels testimonis de persones que hi ha participat, i un aperitiu i una actuació musical per part d'un grup vinculat al Taller de Músics van posar el punt final a l'acte.

"De la presó a la comunitat" és un projecte experimental de reintegració social de persones empresonades que s'ha dut a terme entre els anys 2015 i 2017 i ha implicat més de 300 exinterns de centres penitenciaris i 125 mentors. Els seus objectius han estat conèixer l'experiència del retorn a la comunitat de persones que han passat per la presó i explorar si l'acompanyament d'un mentor no professional pot millorar les perspectives de reinserció. Ara, un cop finalitzada la part experimental, el projecte inicia ara el període d'anàlisi de dades i de redacció de l'informe de resultats.

El projecte s'ha desenvolupat amb el suport del programa RecerCaixa i ha implicat la col·laboració de diferents actors involucrats en la reinserció de persones empresonades: l'administració penitenciària, entitats comunitàries del tercer sector social i responsables d'investigació de la universitat i de l'administració pública. La Fundació Autònoma Solidària de la UAB ha participat en el projecte com a entitat comunitària aportant i coordinant als mentors participants, juntament amb Associació Andròmines, Associació Cedre, Coordinadora contra la Marginació de Cornellà de Llobregat, Associació VAS – Suara Cooperativa, Fundació APIP-ACAM, Justícia i Pau i l'Obra Social "la Caixa".

Més informació: De la presó a la comunitat