Sala de premsa Premsa i mitjans

Una tesi doctoral de la UAB, premiada pel CAC

AidaMartori
La tesi doctoral d'Aida Martori -professora associada del Departament de Mijans, Comunicació i Cultura de la UAB- titulada Televisió pública de proximitat a Catalunya. La relació amb TV3 i els intercanvis de contingut informatiu, dirigida pel professor Santiago Ramentol, ha guanyat el segon premi dels XXIX Premis CAC a la investigació sobre comunicació audiovisual. La tesi l'ha desenvolupat en el marc d'una beca PIF.

16/01/2018

El treball premiat analitza els precedents, el context i les conseqüències del canvi de relació entre Televisió de Catalunya i les televisions públiques de proximitat pel que fa a la producció de continguts informatius, que va tenir lloc el febrer del 2013.

La tesi destaca la funció clau que desenvolupen els prestadors de proximitat de representativitat i d’informació al territori, i estableix una catalogació original que els divideix en tres grups: el model històric local, els consorcis de nova creació i el model metropolità. Es presenten les característiques bàsiques del sistema de TDT-L, així com el cas dels projectes que emeten de manera irregular i també el fenomen de la televisió per Internet.

 
El treball emmarca l’objecte d’estudi en el paradigma tecnològic i fa una mirada prospectiva, amb la innovació com a element cabdal en el servei públic. Presenta, per primera vegada, propostes per a fer la col.laboració entre els prestadors de proximitat i TV3 més equitativa, i per a millorar el funcionament del model de televisió pública a Catalunya.
 
Es tracta d’una tesi dirigida pel professor Santiago Ramentol, que es pot consultar en línia aquí. El premi està dotat amb 2.000 euros.
 
El primer premi s’ha atorgat a Marta Narberhaus Martínez, de la Universitat Pompeu Fabra, pel treball “Children’s news. Topics, information quality and audience reception around Newsround, Logo and InfoK”. 

El jurat dels premis ha estat format pel vicepresident del CAC, Salvador Alsius, com a president del jurat, i pels vocals Frederic Guerrero, Bernat López, Maria Josep Recoder, Antoni Roig i Magdalena Sellés.
 
La trajectòria d'Aida Martori
Aida Martori és doctora pel Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura
de la Universitat Autònoma de Barcelona. Llicenciada en periodisme i Màster en integració europea, va obtenir una beca PIF per a realitzar la tesi doctoral que l'ha dut a guanyar el 2n Premi CAC. Ha realitzat estades de recerca a l'Institute of Communications Research de la University of Illinois at Urbana-Champaign i al Centre for Cultural Policy Research de la Universitat de Glasgow. Ha visitat televisions públiques a Bòsnia i Hercegovina, Ghana, Alemanya, Espanya, Regne Unit i Estats Units.
 
Ha presentat la seva investigació en conferències internacionals i ha publicat articles en revistes acadèmiques. Entre les seves recerques, destaca la comparació entre el model de televisió de proximitat d’Escòcia i Catalunya. Les seves línies d'investigació són servei públic audiovisual, televisió local i de proximitat, regulació de l’audiovisual, radiodifusió en l’era digital i estructura de la comunicació.
 
Actualment combina l’exercici professional amb la docència a la UAB com a professora associada. Desenvolupa tasques de comunicació corporativa i és col·laboradora de Betevé. Ha treballat per a diversos mitjans de comunicació, entre ells TV3.

PER CONSULTAR LA TESI PREMIADA AQUÍ