Sala de premsa Premsa i mitjans

Una de les cares visibles del Maig del 68, Henri Weber, ve a la UAB

Maig68Weber
Henri Weber pronunciarà una conferència el dimecres, 6 de juny, sobre el context sociopolític del Maig del 68 a Europa, i concretament a França, en el marc del 50 aniversari de la Facultat de Filosfia i Lletres i el de la UAB. Henri Weber -juntament amb  D. Cohn-Bendit i A. Krivine- fou una de les cares visibles d’un moviment social alliberador, que volia trobar “la platja sota les llambordes” de París.

17/05/2018

El dimecres dia 6 de juny de 1968 es va publicar al BOE el decret de creació de la UAB, que va iniciar la seva activitat docent la tardor següent amb els estudis de Filosofia i Lletres i de Medicina. La Facultat de Filosofia i Lletres commemorarà l’efemèride amb un acte que tindrà lloc el matí del dimecres dia 6 de juny al matí.

A les 12.30h. el professor Henri Weber, una de les cares visibles del Maig del 68, pronunciarà una conferència sobre el context sociopolític del Maig del 68 a Europa, i concretament a França.

Henri Weber -juntament amb  D. Cohn-Bendit i A. Krivine- volia trobar “la platja sota les llambordes” de París. Procedent del moviment trotskista, va fundar la Ligue Communiste Révolutionnaireamb D. Bensaïd. Als anys vuitanta va ingressar al PS francès, pel qual ha estat senador de la república (1995-2004) i eurodiputat (2004-2014), així com conseller de diversos gabinets ministerial

El maig del 68 marcaria l’imaginari de tota una generació, i aquell ideal utòpic ha estat present, especialment en la joventut. Però com s’hi va arribar? Què va passar exactament? La França de 1968 dormitava sota l’ombra del general De Gaulle, home que encarnava el passat; els preus estaven pujant, el govern s’enfrontava a la inflació, els treballadors es veien afectats per l’atur i els salaris baixos, i el malestar es generalitzava. El Maig francès no només seria un moviment d’estudiants, tot i que aquests esdevinguessin la seva avantguarda, sinó que comptaria amb una forta participació obrera i un considerable recolzament burgés o de les classes mitjanes.

Prèviament, d'11 a 12.30h. la Facultat oferirà un reconeixement de la tasca duta a terme pel professorat que es jubila el curs que ara acaba: els professors Jordi Estévez (Dpt. De Prehistòria) i José Luís Martín Ramos (Dpt. D’Història Moderna i Contemporània) i les professores Maria Campillo (Dpt. De Filologia Catalana) i Anna Estany (Dpt. De Filosofia).