Sala de premsa Premsa i mitjans

Una aplicació apropa l’astrofísica d'alta energia als estudiants de secundària

Cazadores de Rayos Gamma
El projecte de l’IFAE Cazadores de Rayos Gamma posa a l’abast dels estudiants observacions dels telescopis MAGIC i mostra com utilitzar les seves dades i interpretar-les acompanyats per quatre estudiants de doctorat.

28/10/2016

L’aplicació web Cazadores de Rayos Gamma està pensada per apropar els joves a l’observació i l’estudi dels fenòmens més violents del Cosmos. Els usuaris segueixen a quatre estudiants de doctorat durant les seves ‘nits’ d’observació amb els telescopis MAGIC. Amb ells no només aprendran sobre forats negres, quasars i pulsars, també sobre les eines que utilitzen els astrofísics per analitzar i visualitzar les dades que recullen de l’Univers. Durant la cinquena ‘nit’ d’observació, l’usuari fa front a un repte que podrà resoldre amb tot el que ha après. Aquells que ho aconsegueixin podran participar en un sorteig per a visitar els telescopis MAGIC a l’illa de La Palma i viure una veritable nit d’observació.
 
Mitjançant dades reals dels telescopis MAGIC, l’aplicació posa a l’abast dels usuaris les eines de programació necessàries per estudiar la nebulosa del Cranc, la romanent de supernova Casiopea A o el sistema binari Cygnus-X1. També mostra il·lustracions dels fenòmens més energètics de l’univers, però va més enllà fent que l’usuari visqui la investigació en primera persona.
 
“La ciència és una manera de fer les coses, i no només un conjunt de coneixements”, Òscar Blanch, investigador del Grup d’Astropartícules de l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona, i director del projecte, resumeix així l’aposta de Cazadores de Rayos Gamma per mostrar la pràctica científica. “Un dels nostres objectius és també mostrar que fer ciència és, a més, una passió i un estil de vida”.
 
Les històries que s’expliquen a Cazadores de Rayos Gamma estan basades en la investigació que duen a terme els quatre estudiants de doctorat del Grup d’Astropartícules de l’IFAE, Alba Fernández, Daniel Guberman, Leyre Nogués i Quim Palacio. Cadascun d’ells té un objectiu científic diferent però tots ells utilitzen els telescopis MAGIC per a resoldre’l. En Quim busca matèria fosca, la Leyre estudia si la velocitat de la llum és constant, l’Alba observa un sistema binari format per un forat negre i una estrella i en Daniel analitza si una romanent de supernova emet Raigs Gamma o no. Amb ells, l’usuari descobreix que el treball d’un físic experimental va més enllà de la pantalla de l’ordinador i que ha de passar hores al taller i als propis telescopis.
 
La idea original del projecte sorgeix de l’Institut de Física d’Altes Energies davant la necessitat d’una activitat per a divulgar l’astrofísica de Raigs Gamma entre la comunitat educativa. L’aplicació s’ha desenvolupat íntegrament a l’IFAE amb l’ajuda de col·laboradors externs i està basat en programari lliure. 
 
Cazadores de Rayos Gammaha estat possible també gràcies al finançament de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) i del Ministerio de Economía y Competitividad a través del programa Centres d’Excel·lència Severo Ochoa. 
 
L’astrofísica d’alta energia, una ciència de llarg recorregut a Espanya
 
L’astrofísica de molt alta energia és una gran desconeguda si la comparem amb l’astronomia òptica. Els instruments que utilitza - els telescopis Cherenkov - són diferents i també ho són els processos que estudia, és a dir, els esdeveniments més energètics i extrems de l’Univers. No obstant, a Espanya hi ha una gran comunitat científica al voltant dels telescopis MAGIC instal·lats a l’Observatori del Roque de los Muchachos a l’illa de La Palma, i que actualment són instruments líders en la detecció de Raigs Gamma. A més, a La Palma s’ha començat a construir ja el primer telescopi de la seu nord del Cherenkov Telescope Array (CTA), un observatori astronòmic internacional dedicat a l’astrofísica de molt alta energia. Així que aquesta branca de la física experimental té un pes molt important en la ciència espanyola.
 
L’Institut de Física d’Altes Energies participa en ambdós projectes amb posicions de lideratge. El doctor Blanch és spokesperson de MAGIC i l’IFAE colidera la construcció del primer telescopi de CTA, l’LST1, a la Palma. Tot això fa que la presència catalana en aquesta àrea d’estudi de la física sigui molt rellevant.
 
Aplicació web:
www.cazadoresderayosgamma.com