Sala de premsa Premsa i mitjans

Tania Nadal, vicepresidenta del Consell Social: “Els alumnes Ítaca tingueu present que la societat compta amb vosaltres”

Acte de cloenda del segon torn del campus Itaca 2017
L’Auditori de Lletres de la UAB va acollir divendres 14 de juliol un dels dos actes de cloenda simultanis del segon i últim torn del campus Ítaca, que, des de fa 13 anys, posa en contacte joves d’entorns desafavorits amb el dia a dia del campus de Bellaterra al llarg d’una setmana. Els 387 alumnes procedeixen, aquest estiu, de 79 instituts de 33 municipis pertanyents, sobretot, al Vallès Occidental, però, també, a l’Oriental, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Moianès, l'Alt Penedès i el Berguedà.

17/07/2017

Amb el suport de la Facultat de Ciències de l’Educació, del Banc Santander i dels ajuntaments que hi participen —i, des de la primera edició, del Consell Social—, el programa pretén transmetre als nois motivació i referents perquè no abandonin el món acadèmic. Els joves coneixen de primer mà què és i com funciona una universitat mitjançant un seguit d’activitats lúdiques i pedagògiques que dinamitzen monitors i professors de l’Autònoma.

Agrupats en equips de 12 persones, que ells mateixos bategen amb els noms més insòlits, els adolescents desenvolupen projectes de recerca en diversos centres de la UAB (facultats i instituts); entre els quals, enguany s’hi han estrenat activitats relacionades amb la interpretació, el conflicte mediambiental arran del cultiu de la palma d’oli o la producció de falques de ràdio, entre altres tasques noves de veterinària, toxicologia i òptica.

El vicerector de Relacions Institucionals i de Cultura de la universitat, Carlos Sánchez, va donar la benvinguda als assistents amb el recordatori de la missió de la institució: “No [és] simplement formar graduats, sinó formar graduats que puguin ocupar llocs que ens ajudin a fer aquesta societat una mica millor”. També es va referir al seu caràcter de trampolí: “La inserció laboral és millor amb un títol universitari”. I a la voluntat de la UAB de captar talent: “Volem atreure gent amb ganes d’estudiar i de compartir coneixement”. Sánchez va subratllar que els estudis universitaris són “una sortida tan respectable com els cicles formatius” contra “l’autocensura” de descartar-los. I va concloure: “Treballant, pots aconseguir arribar on vulguis. Poder venir a la UAB és real i és possible”.

Per la seva banda, la vicepresidenta del Consell Social, Tania Nadal, es va adreçar tant a les famílies com als mateixos estudiants: “Creiem que és important”, va dir, “que les famílies valoreu positivament aquesta experiència per impulsar els vostres fills a prosseguir els seus estudis de cara a la seva incorporació al món laboral i, sobretot, al seu futur. Però sobretot”, va continuar Nadal, “els alumnes Ítaca tingueu present que la societat compta amb vosaltres, amb la vostra contribució, per tal d’aconseguir que el nostre país i la nostra universitat siguin capdavanters en tots els aspectes”.

En la seva intervenció, la representant del Consell Social va transmetre als joves confiança en el seu potencial acadèmic i força per desenvolupar-lo: “Heu de lluitar”, els va dir, “per assolir la més àmplia formació i el millor equilibri entre la part emocional, el coneixement i la part professional. Heu de perseverar per ser els millors i estar preparats i atents per detectar i aprofitar les oportunitats que se us presentin. Emmiralleu-vos en persones extraordinàries”, va aconsellar als nois, “marqueu el vostre camí per arribar-hi i també sereu extraordinaris”.

Tot seguit, vuit equips van exposar la feina feta dins el marc d’un acte dinamitzat per la tècnica de la FAS-UAB responsable del programa, Elsa Espinosa. En les seves presentacions davant d’un Auditori de Lletres ple d’alumnes, monitors, famílies i professors d’institut, els joves van pronunciar algunes frases sorprenents. Una ponent va reconèixer que, d’entrada, li semblava que Ítaca seria “avorrit”, si bé l’experiència l’havia fet canviar d’opinió radicalment: “És una passada, aquest campus”, va dir, “i volíem donar les gràcies a tots els monitors”, que van rebre els aplaudiments més sonors dels estudiants. Un altre ponent va assegurar que aquesta setmana a la UAB li havia proporcionat “un munt d’experiències inoblidables”.

El vicerector Carlos Sánchez va tancar l’acte encoratjant les famílies a contemplar els estudis universitaris com a opció de futur per als seus fills. “El coneixement mai és avorrit”, va assegurar en referència a una de les joves ponents que havia parlat, i va remarcar que l’ensenyament i la sanitat són els dos pilars de la societat: “Hem de continuar lluitant”, va dir, “per una universitat pública i de qualitat”. Va revelar el seu vessant de pare de dos nois i va insistir que “el motor del canvi social és l’educació”.

Finalment, es va tornar a adreçar a les famílies per parlar-los dels seus fills: “Treballen molt bé. Tenen molt a donar. Els professors estem donant suport a aquesta mainada perquè arribi com més lluny millor”, va assegurar, i va comparar-ne la travessa amb l’Odissea. Per acabar, el representant del rectorat de la UAB va exhortar els joves: “Nois i noies, aneu per totes. Endavant i a la universitat!”.

Paral·lelament, l’altra meitat d’alumnes i famílies del segon i últim torn del campus Ítaca 2017 van participar en un acte similar simultani que va tenir lloc a l’Hotel Campus. El van presidir la delegada de la rectora per a la Programació Acadèmica i la Qualitat, María Valdés; el director de la Fundació Autònoma Solidària, Jordi Prat, i el degà de la Facultat de Ciències de l’Educació, Joaquín Gairín.