Sala de premsa Premsa i mitjans

Shujaa Graham, excondemnat a mort, en un debat a la Facultat de Dret

Shujaa Graham
Shujaa Graham va passar tres anys al corredor de la mort fins que un tribunal, al quart judici celebrat, va reconèixer la seva innocència. El 30 de novembre, parlarà de la seva experiència en un debat a la Facultat de Dret amb motiu de la jornada "Ciutats per la vida, ciutats contra la pena de mort".

25/11/2015

El proper 30 de novembre, a l'aula magna de la Facultat de Dret, tindrà lloc la taula rodona "No justice without life", en què participarà Shujaa Graham, excondemnat a mort a Califòrnia. Hi intervindran també Esther Zapater, degana de la Facultat; Jaume Castro, membre de la Comunitat de Sant'Egidio de Barcelona; Joan Lluís Pérez Francesch, professor de dret constitucional de la UAB; i Estefania Rico, estudiant del Grup d'argumentació i Expressió Oral de la UAB.

L'acte, que començarà a les 12 h, s'emmarca dins de la jornada de "Ciutats per la vida, ciutats contra la pena de mort", i està oganitzada per la Facultat de Dret de la UAB, la Comunitat de Sant'Egidio i la Comissió Europea.

Graham és un referent de la lluita contra la pena de mort i a favor dels drets civils als Estats Units. Va passar part de la seva joventut a institucions juvenils i presons, on va aprendre pel seu compte a llegir, va estudiar història i política mundial i es va convertir en un líder del moviment Black Prison, que combatia la brutalitat policial, el racisme i les condicions miserables de la vida penitenciària.

El 1973, va ser injustament involucrat en l'assassinat d'un guarda a la pressó Deuel Vocational Institution de Califòrnia. Va ser condemnat i enviat al corredor de la mort de la presó de San Quentin, on va romandre tres anys. Es va reconèixer la seva innocència després de quatre judicis i, el 1981, va ser finalment alliberat. Des d'aleshores, és un destacat membre de Witness to Innocence (WTI), l'única organització nacional dels Estats Units formada per supervivents exonerats del corredor de la mort i familiars seus. L'activisme de Graham s'extén també a la lluita contra les injustícies del sistema jurídic, el racisme i la violència.

Ciutats contra la pena de mort

El 30 de novembre, més de 1.000 ciutats de tot el món il.luminaran un edifici públic i llegiran un manifest contra la pena de mort. Aquesta jornada reivindicativa commemora  l'abolició de la pena capital al Gran Ducat de Toscana (Itàlia) el 1786, que va ser el primer lloc on es va abolir la pena de mort. És una iniciativa de la Comunitat de Sant Egidi, organització radicada a Roma i amb seus a Madrid i Barcelona. Es tracta d'un moviment cristià compromès amb diverses causes, entre les quals, destaca la lluita contra la pena de mort.