Sala de premsa Premsa i mitjans

Serra Ramoneda: "50 anys després, la UAB segueix sent una universitat capdavantera"

Acte de cloenda del PUE 2016-2017
El Programa Universitat Empresa de la Facultat d'Economia i Empresa va tancar el curs 2017-2018 amb un acte a Barcelona, el 18 de juliol passat, en què l'exrector de la UAB Antoni Serra Ramoneda va evocar els orígens de la Universitat ara que s'apropa el seu 50è aniversari.

19/07/2017

L'exrector Antoni Serra Ramoneda va glossar els orígens de la UAB a l'acte de lliurament de les mencions PUE a la 27a promoció del Programa Universitat-Empresa (PUE), que va tenir lloc el 18 de juliol, a Barcelona. A més, van ser lliurats els guardons als millors treballs de fi de grau.

Serra es va remuntar als orígens de la Universitat Humboldt de Berlín, creada el 1810, per explicar el model d'institució "creadora de coneixement" més que no pas "transmissora de coneixement" que van plantejar els pensadors Johann Gottlieb Fichte i Friedrich Schleiermacher. Aquest model es contraposava al "model napoleònic" que va ser imitat a Espanya fins que, mitjan el segle XX, l'aleshores ministre d'educació José Luis Villar Palasí va plantejar la creació d'una universitat "experimental", més propera al model alemany, per tal de descongestionar un sistema universitari que començava a estar massificat.

Aquest havia de ser l'origen d'una única universitat, l'Autònoma de Madrid, però el ministre va decidir, assessorat pel seu germà Vicent Villar Palasí, ampliar la renovació amb un altre campus a Catalunya. La nova UAB, segons va evocar Serra, va "aixoplugar" nombrosos professors de la UB que, aleshores, havien estat objecte de sancions pels seus posicionaments polítics. La UAB va néixer amb una forta empenta reformista i innovadora que va esdevenir un referent per a tot l'Estat.

"Cinquanta anys després", va valorar l'exrector, "és obvi que va valer la pena. La UAB segueix sent una universitat capdavantera" i un factor de "cohesió social i de desenvolupament econòmic". serra va acabar la seva intervenció animant els estudiants a "defensar sempre el desenvolupament de la UAB".

"Valor afegit"

Enguany, 83 estudiants han participat al PUE, un programa de cooperació educativa que incorpora pràctiques externes supervisades per un tutor en empreses i institucions per als estudiants dels graus d'Administració i Direcció d'Empreses i d'Economia en el tercer i quart curs. Daniel Fernández, que va parlar en nom dels estudiants del PUE d'aquest curs, va destacar el "valor afegit" que suposa aquesta iniciativa pel que fa a "aprenentatge sobre el terreny i experiència curricular". Fernández va emfatitzar que, "gràcies a aquestes pràctiques, veiem que l'empresa és també un conjunt de persones, la gent que hi ha darrera" dels números i els resultats.

A l'acte, a més, van ser lliurats els guardons als millors treballs de fi de grau. Núria Martín i Mar Ortiz van obtenir sengles accèssits pels seus estudis sobre, respectivament, corrupció i democràcia i la influència del color sobre el consumidor. El segon premi va ser per a Mireia Argelaguet pel seu treball sobre diferències salarials entre dones i homes. I el primer premi va recaure en Adrián Herrera pel seu treball sobre el preu de l'acció a la sortida a borsa.

"La societat al centre de la universitat"

A la seva intervenció, el president del PUE, Francisco Castañer, que va parlar també en representació del president de la Cambra de Comerç, va lloar "l'entusiasme dels estudiants" i va remarcar que les 27 edicions del PUE ja representen "una xifra molt respectable". Carlos Guallarte, director del PUE, va incidir també en la qualitat dels resultats acadèmics i professionals dels estudiants i va agrair la implicació de les empreses, els tutors, el professorat i el jurat dels premis, fent un esment especial a la tasca desenvolupada per Enric Ribas, Josep Maria Salas i Eulàlia Aymerich.

Valeri Sorolla, vicedegà d'Estudiants i Comunicació de la Facultat d'Economia i Empresa, va dirigir-se als estudiants per desitjar-los "un camí ple d'aventures" i per reflexionar que, ara, entren "en una etapa de més volatilitat" on la UAB els dóna suport a través del Servei d'Ocupabilitat i de la Xarxa Alumni. I Javier Lafuente, vicerector d'Innovació i de Projectes Estratègics de la UAB, va valorar el PUE com "un exemple" d'iniciativa que "col·loca la societat en el centre de l'activitat universitària". Va desitjar als estudiants que el seu brillant recorregut tingui continuïtat en l'àmbit professional i va expressar que la UAB, ara que s'apropa el seu cinquantè aniversari, és una universitat "jove" que "vol continuar sent un referent".

Més informació: Programa Universitat-Empresa