Sala de premsa Premsa i mitjans

Renovada la Càtedra RTVE-UAB

Es renova la Càtedra RTVE-UAB
La UAB i RTVE han renovat i ampliat la seva col·laboració mitjançant la Càtedra per a la Innovació dels Informatius a la Societat Digital. S'ha presentat també un programa d'ajudes a estudis de postgrau incloses en la iniciativa Impulsa Visión RTVE.

04/07/2018

Margarita Arboix, rectora de la UAB, i Enrique Alejo, director general corporatiu de RTVE, han renovat i ampliat aquest matí l'acord pel qual l'any 2016 es va crear la Càtedra per a la Innovació dels Informatius a la Societat Digital (RTVE-UAB). Les dues parts s'han mostrat plenament satisfetes per la tasca duta a terme per la Càtedra en aquests dos anys d'intens treball i han marcat un ambiciós pla d'activitats a seguir en el proper bienni. La Càtedra centrarà les seves investigacions en les eines per a la redacció automàtica de notícies i les possibles aplicacions en el camp de les fake news. L'ens públic ha presentat també un nou programa d'ajudes a estudis de postgrau incloses dins de la iniciativa de suport a l'emprenedoria i la innovació Impulsa Visión RTVE.
 
Enrique Alejo ha afirmat, sobre la càtedra ara renovada, que el "coneixement sobre TV està en molts llocs" i per això "cal obrir RTVE a altres espais com la universitari, on la UAB és puntera". Sobre la iniciativa Impulsa Visión, el director general corporatiu de RTVE ha presentat un "projecte que vol contribuir a millorar el conjunt de l'audiovisual espanyol en l'àmbit universitari".
 
Per la seva banda, Margarita Arboix s'ha congratulat per l'interès mostrat per RTVE a vincular la tecnologia a les humanitats, un "espai en què la UAB, com a universitat i institució pública, pot donar un servei a la societat de la qual és deutora" i ha afirmat que la Càtedra conjunta "buscarà solucions innovadores als problemes que sorgeixen en el dia a dia en el món audiovisual". Sobre les noves ajudes presentades en el marc de la iniciativa Impulsa Visión, la rectora ha agraït "que es potenciï la relació d'alumnes amb empreses i el món professional".
 
La nova direcció col·legiada de la Càtedra anirà a càrrec de Pere Vila, director d'Innovació Tecnològica de RTVE i José Juan Ruiz Sánchez, sotsdirector de RTVE-Catalunya per part de RTVE, i els professors del Departament de Periodisme José Manuel Pérez Tornero i Santiago Tejedor, per part de la UAB.
 
La innovació dels informatius i la lluita contra les fake news
Entre les activitats dutes a terme per la Càtedra en els dos primers anys de funcionament, destaquen la posada en marxa de l'Observatori per a la Innovació dels Informatius a la Societat de la Informació, la publicació de dos llibres sobre les matèries d'estudi de la Càtedra, la publicació de la web d’Oi2, la participació en la xarxa ATEI i en el programa TV Morfosis, la celebració conjunta de seminaris internacionals de formació en el projecte europeu Y-Nex i en les escoles d'estiu de la UAB, la realització de diverses experiències d'investigació tecnològica en els salons del Manga de Barcelona i a Fitur de Madrid o la celebració de diverses reunions amb professionals de RTVE per a la integració dels avenços realitzats en matèria de periodisme mòbil i d'incorporació de tecnologies intel·ligents en la producció.
 
De cara al proper bienni, la Càtedra se centrarà en l'exploració, estudi, anàlisi i experimentació de la incorporació dels diversos sistemes d'intel·ligència artificial aplicada a la redacció de notícies en dos àmbits: les eines per a la redacció automàtica de notícies -textos i gràfics- basades en dades estructurades (informació meteorològica, informació econòmica, etc.) i les possibles aplicacions en el camp de la investigació sobre fake news.
 
En aquest sentit, la Càtedra prestarà especial atenció al nou context originat per l'extensió de les tecnologies de mobilitat, ubiqüitat i globalització -que inclou, singularment, les noves possibilitats que, en tots els ordres, obre l'experimentació del 5G i d’altres tecnologies de tractament i distribució de la informació-. 
 
Nous ajuts dins el marc d'Impulsa Visión
L'acte de renovació de la Càtedra ha estat també el marc triat pels responsables de RTVE per presentar un nou programa d'ajudes a estudis de postgrau incloses dins d'Impulsa Visión RTVE, una iniciativa de suport a l'emprenedoria i a la innovació en el sector audiovisual que fins a la data ha desenvolupat una acceleradora de startups única al sector audiovisual i que va ser la primera entre les empreses públiques espanyoles i europees.
 
Ara, mitjançant la plataforma Impulsa Visión RTVE convocaran, per primera vegada, unes "Ajudes a la investigació per a Estudis Oficials de Màster". Es tractarà d'una convocatòria anual sobre temes d'interès pràctic per a RTVE, dirigida a estudiants de màster oficial d'universitats espanyoles que presentin el seu Treball Final de Màster (TFM) el curs 2018-2019. A la primera convocatòria l'objecte serà l'experiència d'usuari en l'entorn broadcast en alguna de les següents tres especialitats: Sistemes, models o serveis per a mesurament, millora o anàlisi de la qualitat de servei; Usabilitat dels serveis, aplicacions o serveis webs o Anàlisi de serveis presents o futurs que s'ofereixen als ciutadans.
 
La tasca d'investigació es plasmarà en el TFM corresponent i la dotació econòmica serà de 10.000 euros per a cadascuna de les especialitats, dels quals 7.000 correspondran a l'alumne-investigador i 3.000 al departament que dirigeixi el treball. RTVE designarà un coordinador per a cada projecte seleccionat que realitzarà el seguiment del mateix. El proper mes de setembre s'obrirà la convocatòria amb les seves bases i terminis perquè els alumnes puguin tenir-ho en compte a l'hora de matricular-se al curs vinent.