Sala de premsa Premsa i mitjans

Psicòlegs es formen en l'atenció de menors afectats per conflictes i catàstrofes

Facultat de Psicologia
L'especialista noruega Marianne Straume va impartir un seminari per als membres del Centre de Crisis de Barcelona sobre l'atenció a nens i adolescents afectats per conflictes i catàstrofes. El Centre esdevindrà centre de referència al món hispanoparlant en aquest àmbit.

10/02/2016

Els dies 12, 13 i 14 de febrer, Marianne Straume, especialista noruega en tècniques de recuperació per a poblacions infantils i adolescents afectades per crisis, guerres o catàstrofes, impartirà un seminari per als membres del Centre de Crisis de Barcelona (UTCCB-UAB). La formació rebuda permetrà aplicar un exitós model per combatre seqüeles psicològiques tot implicant els pares de les pròpies persones afectades. El Centre de Crisis de Barcelona, que està situat a la Facultat de Psicologia de la UAB, es convertirà en el primer centre als països de parla espanyola amb capacitat per preparar a persones per aplicar aquestes tècniques, conegudes com a Teaching Recovery Techniques (TRT).

Les TRT han estat desenvolupades per la Fundació Children and War -que reuneix alguns dels màxims experts en la matèria a nivell mundial, com ara Atle Dyregrov i William Yule- i recollides en un manual que, amb una mínima preparació, pot ser utilitzat per persones responsables del benestar de nens i adolescents afectats per guerres o catàstrofes (mestres, infermers, familiars, etc.). L’objectiu és proporcionar als nens estratègies per controlar millor les seves reaccions i beneficiar-se del suport de les seves famílies i escoles. Les TRT estan dissenyades per fer-les servir amb persones de vuit anys o més, i funcionen millor amb grups de menys de 15 nens.

Els nens reben cinc sessions d’una hora i mitja cadascuna. Al llarg d’aquestes sessions, se’ls ajuda a fer front a pensaments i sentiments intrusius (principalment, records i malsons); a l’excitació relacionada amb dificultats per relaxar-se, concentrar-se o dormir; i a pors infantils o elements que els recorden el trauma viscut. Practiquen tècniques per demostrar que poden adquirir control sobre les imatges intrusives que els pertorben, desenvolupen tècniques de distracció, i aprenen a gestionar les pors i els somnis recurrents.

El resultat és que els nens aprenen a identificar les seves reaccions i a relaxar-se conscientment. Són animats a desenvolupar les seves pròpies tècniques per induir la relaxació i reforçar-les amb exercicis de respiració i relaxació muscular. Se’ls ajuda també a organitzar les seves activitats, seguir millors patrons de son i desenvolupar autoafirmació. Aprenen a conquerir la por i controlar els records dolorosos i les situacions que els provoquen temor. I són incentivats a dibuixar, escriure i parlar sobre els incidents i a mirar cap al futur més que no pas cap al passat. Les sessions amb ells es complementen amb una altra per a les famílies i per als educadors dels nens i adolescents afectats.

Aquest mètode es pot aplicar a persones afectades per tot tipus de traumes: conflictes bèl·lics, catàstrofes naturals, refugiats, etc. Se centra en el període posterior a l’impacte, aproximadament els sis o vuit mesos següents, que és el període amb què treballa especialment el Centre de Crisis de Barcelona. Està concebut per tal que pugui ser aplicat per les persones de referència habituals dels nens: mestres, educadors, personal sanitari, líders comunitaris i no pas per experts internacionals, seguint així les recomanacions internacionals per a les intervencions psicosocials. Ha estat aplicat i avaluat des de 1999 a països com Grècia, Turquia, Iran, Xina, Sri Lanka i d’altres.

Marianne Straume treballa al Senter for Krisepsykologi de Bergen (Noruega), institució de referència per al Centre de Crisis de Barcelona. Entre altres moltes tasques, aquest centre va tractar les famílies afectades pels atemptats d’ Utøya del 2011. Per la seva banda, Straume va treballar amb nens malalts de càncer i les seves famílies a l'hospital Haukeland abans d'entrar al Senter for Krisepsykologi, on es dedica al seguiment psicològic després de les crisis i malalties greus, entre d'altres. Ha treballat també en missions d'UNICEF a Orient Mitjà i Turquia.

El seminari es desenvoluparà a la Facultat de Psicologia de la UAB. Hi assistiran també, a més dels membres del Centre de Crisis de Barcelona, sengles especialistes de Lituània i de Bulgària.

El manual, fins ara, només ha estat traduït parcialment al castellà. El Centre de Crisis de Barcelona endegarà la traducció completa per poder estendre la formació i l’actuació a tots els països hispanoparlants.

Més informació: UTCCB-UAB