Sala de premsa Premsa i mitjans

Prop de 70.000 dones a Espanya procedeixen de països on es practica la Mutilació Genital Femenina

mgf
Segons les dades del mapa de la Mutilació Genital Femenina 2016, a Espanya hi ha 69.086 dones que provenen de països on es practica la MGF, un 5,2% més que el 2012. D'aquestes, 18.396 són menors de 14 anys, una xifra que ha disminuït lleugerament, un 0,35%, en els últims quatre anys.

22/11/2017

La Fundació Wassu-UAB ha presentat avui el Mapa de la Mutilació Genital Femenina (MGF) a Espanya, amb dades de l'any 2016, elaborat per la Dra. Adriana Kaplan Marcusán directora de la fundació i professora del Departament d'Antropologia Social i Cultural de la UAB, i pel demògraf Antonio López Gay. L'objectiu d'aquesta actualització és analitzar les xifres de població femenina procedent de països en els quals persisteix la pràctica de la MGF, caracteritzar-demogràficament per sexe i edat, establir els seus països de procedència i localitzar-la en el territori espanyol.

Aquest informe ofereix una mirada longitudinal en el temps, permetent comparar la fotografia actual de la immigració subsahariana femenina, amb el que succeïa en el moment de la publicació dels mapes de 2012 i 2008, i veure l'evolució d'aquesta pràctica ancestral, estesa principalment en 28 països de l'Àfrica subsahariana, Orient Mitjà i Àsia. Segons la informació reunida en aquest estudi, a Espanya hi ha 69.086 dones que provenen de països on es practica la MGF, un 5,2% més que el 2012. D'aquestes, 18.396 són nenes entre 0 i 14 anys, grup que ha disminuït un 0,35% en els últims quatre anys.

La publicació forma part del projecte La Prevenció de la Mutilació Genital Femenina a Espanya, que compta amb el suport del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social i és cofinançat pel Fons d'Asil, Migració i Integració de la Unió Europea.

Gairebé un terç de la població femenina d'orígens MGF empadronada a Espanya resideix a Catalunya que, amb 21.298 dones i 6.295 nenes de 0 a 4 anys, és la comunitat autònoma que lidera el rànquing. La segueix la Comunitat de Madrid, amb 8.891 dones i 2.128 nenes menors de 15 anys. El tercer lloc l'ocupa Andalusia, amb 7.820 dones i 1.741 nenes.

Si el focus es posa a les províncies, la de Barcelona és la que alberga més població femenina de països subsaharians, 12.360 dones i 3.569 nenes entre 0 i 14 anys. En segon lloc Madrid, continua Girona, amb 4.538 dones i 1.409 nenes, i València amb 3.276 dones i 950 nenes entre 0 i 14 anys.

La regió que ha experimentat un major creixement de població femenina d'origen MGF des del 2012, ha estat el País Basc, on les dones han passat de ser 3.308 a ser 4.890. Al Principat d'Astúries ia Galícia, el creixement d'aquest col·lectiu també ha estat notable, superior al 21%, mentre que a Catalunya i Aragó ha rondat el 5%. Per contra, la població de nenes entre 0 i 14 anys de països amb prevalença de MGF, ha disminuït en Illes Balears, Aragó, Canàries, Comunitat Valenciana, Catalunya i Madrid.

Sobre Fundació Wassu-UAB

Fundació Wassu-UAB és una organització científica d'àmbit internacional, que actua per prevenir i promoure l'abandonament de la Mutilació Genital Femenina (MGF) a Àfrica ia la diàspora. Nascuda del compromís de contribuir a la creació d'un món en igualtat de drets, proposa una metodologia pionera, innovadora i sostenible. A través de la investigació antropològica i mèdica, aplicada a la transferència del coneixement, empodera i crea oportunitats perquè les persones puguin prendre decisions informades i així, millorar les condicions de vida i salut de dones, reconeixent el seu dret a la integritat i llibertat personal, en condició d'igualtat social.

La fundació alberga l'Observatori Transnacional d'Investigació Aplicada a Noves estratègies per a la Prevenció de la Mutilació Genital Femenina, amb dues bases d'investigació: a Espanya, a través del Grup Interdisciplinari per a la Prevenció i l'Estudi de Pràctiques Tradicionals Perjudicials (GIPE-PTP) ; a Gàmbia, a través de l'ONG Wassu Gàmbia Kafo.

Més informació: 

Dossier resum del Mapa de la Mutilació Genital Femenina (MGF) a Espanya 2016

Mapa de la Mutilació Genital Femenina (MGF) a Espanya 2016