Sala de premsa Premsa i mitjans

Premi Ciències Ambientals per a Álvaro Fernández- Llamazares

Alvaro Premi ICTA
L’investigador de l'ICTA-UAB Álvaro Fernández –Llamazares ha estat guardonat amb el Primer Premi de la categoria "Activitat de Recerca" de la 4ª edició dels Premis Ciències Ambientals organitzats pel Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) i l'Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA).

24/11/2015

Els Premis Ciències Ambientals tenen com objectiu principal donar a conèixer el paper fonamental que el col·lectiu de les ciències ambientals té en les transformacions socials, econòmiques i culturals del segle XXI. Són també un reconeixement a la trajectòria dels estudis ambientals a Catalunya, a la recerca interdisciplinària, a la iniciativa empresarial en el sector del medi ambient i al treball per comunicar els reptes de la sostenibilitat ambiental.
 
En concret, la categoria “Activitat de Recerca” premia als estudiants dels programes oficials de postgrau (doctorat i màster), personal docent i investigador vinculat a les universitats i centres o instituts de recerca en l’àmbit del medi ambient i la sostenibilitat a Catalunya.
 
El projecte “El Canvi global a través dels ulls dels indígenes amazònics” d´Álvaro Fernández-Llamazares pretén conèixer i avaluar com afecta el Canvi Global al coneixement ambiental locals dels indígenes tsimane, un grup de caçadors i recol·lectors de l’Amazonia boliviana. L’objectiu principal de l’estudi és entendre com aquest grup indígena percep i interpreta els canvis ambientals al seu territori, així com demostrar empíricament com el seu coneixement ambiental local està sent erosionat com a conseqüència del Canvi Global. Durant 15 mesos, Fernàndez- Llamazares va viure amb un grup de caçadors i recol·lectors tsimane, al departament del Beni (Bolívia), en una comunitat situada a tres dies de canoa del poble més proper.

Els resultats mostren com els pobles indígenes s’enfronten a un creixent nombre d´amenaces causades pel Canvi Ambiental Global que perjudiquen també la capacitat d’adaptació que confereix el coneixement indígena davant canvis ambientals ràpids. L’investigador destaca que determinats coneixements tradicionals de gran valor ecològic s’extingeixen poc a poc entre els indígenes amazònics com a conseqüència del Canvi Global. Com exemple, Fernández- Llamazares documenta com indicadors climàtics que els indígenes utilitzaven tradicionalment per predir el temps  -i per planificar la caça i les activitats agrícoles- estan perdent la seva eficàcia, probablement per la major variabilitat climàtica observada en les últimes dècades.