Sala de premsa Premsa i mitjans

Nou projecte europeu per mitigar el dolor que apareix després d’una amputació

Dotze centres de recerca de diferents països, entre ells la UAB, encapçalats per la universitat danesa d’Aalborg, treballen per mitigar el “dolor del membre fantasma”. Els representants s’han reunit a Aalborg (Dinamarca) per establir els protocols dels assaigs clínics del projecte.

04/07/2014

El projecte, amb el nom d’EPIONE (Natural sensory feedback for phantom limb pain modulation and therapy), rebrà un finançament total de 6 milions d’euros del 7è Programa Marc per cercar solucions tecnològiques que alleugin el “dolor del membre fantasma”. Els dotze centres del consorci provenen tant de l’àmbit clínic com de l’industrial, així com d’institucions acadèmiques.
 
Les persones que han sofert una amputació d’algun dels seus membres pateixen l’anomenat “dolor del membre fantasma”, una molèstia que perceben com si es produís en el membre amputat. Els tractaments actuals per pal·liar aquest dolor no són, però,  efectius.
 
Un dels objectius del projecte EPIONE serà esbrinar quins són els mecanismes que provoquen aquesta sensació de dolor, que encara no han estat descrits de forma clara. Investigadors del consorci han observat recentment que un dels possibles mecanismes podria ser la reorganització  del còrtex, l’àrea del cervell relacionada amb el control de les extremitats. En deixar de rebre estímuls del membre amputat, l’àrea del còrtex corresponent és envaïda per les àrees adjacents i apareix el dolor. Segons els investigadors, proporcionar estímuls que substitueixin els que ja no pot enviar el membre amputat cap al cervell pot ser una bona estratègia per mitigar el dolor.
 
El projecte pretén desenvolupar dispositius capaços de proporcionar aquests estímuls sensitius des dels nervis de l’extremitat amputada a les zones del cervell relacionades amb el membre amputat, per tal que esdevinguin una solució definitiva, permanent, invisible i acceptable des del punt de vista cosmètic, per pal·liar el dolor del membre fantasma.
 
A la UAB, el grup que hi participa és el dirigit per l’investigador Xavier Navarro, a l’Institut de Neurociències, especialitzat en el desenvolupament de neuropròtesis. Els científics elaboraran un conjunt de qüestionaris i eines d’avaluació que permetrà la comparació dels resultats obtinguts en els diferents centres; donarà suport a l’anàlisi de les dades que s’obtinguin en les intervencions; i realitzarà estudis experimentals per a la millora dels elements tècnics necessaris per realitzar les intervencions per a l’estimulació selectiva dels nervis. Col·laboren amb el grup de la UAB també investigadors de l’Institut Guttmann de Neurorehabilitació, encapçalats per la Dra Dolors Soler, especialistes en el tractament del dolor neuropàtic després de lesions del sistema nerviós.
 
A més de la UAB, formen part del consorci la Universitat d’Aalborg (Dinamarca), líder del projecte, l’Hospital Universitari d’Aalborg, la Universita’ Cattolica del Sacro Cuore (Italy), el Centre Hospitalier Universitaire Vaudois (Suïssa), la Albert Ludwigs Universität Freibug (Alemanya), el Laboratoire d’Informatique de Robotique et de Microelectronique de Montpellier (França), l’École Polytechnique Fédérale de Lausanne (Suïssa), la  Lund University (Suècia), la Indiana University - Purdue University (EUA), i l’empresa Novosense AB (Suècia), responsable de l’explotació del projecte.