Sala de premsa Premsa i mitjans

Meral Çiçek parla sobre el paper de les dones al Kurdistan actual

Meral Cicek
Les dones estan tenint un fort protagonisme en l'articulació d'una regió autònoma kurda amb un projecte polític propi de confederalisme democràtic. Tenen també un paper cabdal en la lluita contra l'Estat Islàmic. El 7 de juliol, Meral Çiçek tractarà sobre el tema a la Facultat de Filosofia i Lletres.

01/07/2015

El 7 de juliol, a les 12 h, la sala de graus de la Facultat de Filosofia i Lletres acollirà una conferència de Meral Çiçek, presidenta del Centre Kurd per a les Qüestions de les Dones a Erbil (Kurdistan iraquià).

Aquest acte s'emmarca dins del projecte "Escampant la llavor: revolució feminista kurda i epistemologies radicals", que finança Antipode Foundation i està coordinat per Maria Rodó-de-Zárate, investigadora del Grup de Recerca de Geografia i Gènere de la UAB. Aquest projecte ha estat guardonat amb el premi Scholar-Activist Project Award 2015.

El Kurdistan, la nació sense estat més gran del món, es troba actualment molt implicat en la lluita a l'Orient Mitjà contra l'avenç de l'Estat Islàmic. En paral·lel, des del 2013, s'ha establert una regió autònoma kurda al nord de Síria (Rojava). En aquesta regió, s'està aplicant un projecte polític propi basat en el confederalisme democràtic, on la igualtat de gènere és un dels elements centrals, juntament amb el comunitarisme i l'ecologia.

El moviment de les dones juga un paper fonamental en aquest procés tot contribuïnt a la construcció d'espais autònoms per a les dones, al desenvolupament de noves formes de producció de coneixement, a l'organització política a diferents nivells i a les unitats d'autodefensa, guerrilles de dones que juguen un paper cabdal en la lluita contra l'Estat Islàmic i que van ser fonamentals en l'alliberament de Kobane el 2014.

Més informació: Grup de Recerca de Geografia i Gènere