Manifest de la UAB amb motiu del 8 de març

8Marc2018

En representació de la UAB, cinc dones imprescindibles per al funcionament de la UAB (una estudiant d'Educació Social, una treballadora del servei de neteja extern, una PDI/Doctoranda FPI, una PAS interina i una PAS Capítol VI) han llegit a la Pl.Cívica aquest manifest amb motiu del 8 de març:

07/03/2018

Demà 8 de març, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones, s’ha convocat, de forma inèdita, una jornada de vaga i mobilitzacions feministes a nivell internacional. Es proposa que les dones d’arreu del món aturem l’activitat de cura, domèstica, educativa, laboral i de consum per posar de manifest la importància de la nostra aportació, així com per denunciar les desigualtats, discriminacions i violències que persisteixen sobre nosaltres.

Les dones continuem sent les principals responsables del treball domèstic i de cura, és a dir, el conjunt de tasques quotidianes imprescindibles per a la reproducció de la vida humana i l’esdevenir social. Malgrat el seu caràcter imprescindible, aquests treballs continuen invisibles social i econòmicament de manera que també fan invisible la dedicació diària de la majoria de dones a nivell mundial. Si per un dia deixem d’atendre les tasques domèstiques i de cura les farem visibles tot reclamant la seva importància social i la necessitat de repartir-les entre homes i dones. L’atribució femenina de la responsabilitat de les activitats domèstiques i de cura condiciona l’accés i la presència de les dones a la vida pública ja sigui en termes educatius, laborals o polítics:

-       Persisteixen les desigualtats dins del mercat laboral en forma de segregació vertical, segregació horitzontal, bretxa salarial i assetjament sexual;

-       Persisteixen les discriminacions de les dones per accedir als recursos com ara el temps, l’educació, l’ocupació o les pensions;

-       Persisteixen les violències contra les dones per raó de gènere, identitat de gènere,  expressió de gènere o identitat sexual.

En definitiva, a nivell mundial, el treball domèstic i de cura és invisible, la pobresa té rostre de dona, la precarietat és femenina i la violència és masclista.

A la Universitat no vivim aïllades d’aquesta realitat que s’expressa en múltiples dimensions: malgrat que accedim més dones a la universitat persisteix la segregació dels àmbits de coneixement tot condicionant la trajectòria laboral; malgrat que som més dones dins del col·lectiu de PAS tenim menys representació en els càrrecs de més responsabilitat; malgrat que iniciem el doctorat més dones tenim més homes catedràtics; no es garanteix la perspectiva de gènere en la formació; i l’impacte de gènere de la recerca segueix com assignatura pendent.

Més enllà de la Universitat, tal com diu el manifest dels col·lectius feministes: “Les nostres identitats són múltiples, som diverses. Vivim als pobles i a les ciutats, treballem en l’àmbit laboral i en el de les cures. Som paies, gitanes, dones amb diversitat funcional, migrades i racialitzades. Les nostres edats són totes i ens sabem lesbianes, trans, bisexuals, inter, queer, hetero… Som les que no hi són: som les assassinades, som les preses, som les que es van quedar al mar, som les que es van quedar a les fronteres. Som TOTES” i demà volem parar el món i cridar:

 PROU! De desigualtats en el repartiment dels treballs

PROU! D’invisibilitat del treball domèstic i de cura

PROU!​ De desigualtats i discriminacions en l’àmbit laboral

PROU! De discriminacions en l’accés als recursos

PROU! D’agressions, humiliacions, marginacions o exclusions.

PROU! De violències masclistes, quotidianes i invisibilitzades 

PROU! D’opressió per les orientacions i identitats sexuals

D’acord amb el compromís de la UAB amb el principi d’igualtat i no discriminació entre homes i dones, us animem a la mobilització feminista donant suport a totes les seves reivindicacions. Per això, convidem a tota la comunitat universitària a participar activament en la jornada de vaga i mobilitzacions de demà. Cal que la societat prengui consciència que les reivindicacions de les dones són importants. Confiem que el conjunt d’aquestes accions contribueixin a avançar en el camí de la igualtat i l’eradicació de les desigualtats, les discriminacions i les violències.Seccions sindicals ADT, CAU, CCOO, CSIF, UGT i Equip de Govern UAB.

 

Notícies relacionades

Presentació de l'exposició

La UAB presenta el seu patrimoni artístic a l’exposició ‘Art apArt’

El proppassat dimarts, 19 de juny, es va presentar l’exposició ‘Art apArt’ a la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General. La presentació de la mostra, emmarcada dins de la celebració del 50è aniversari de la UAB, va comptar amb la presència de diversos alumnes del màster en Anàlisi i Gestió del Patrimoni Artístic, que van fer una visita guiada al públic assistent. Llegir més

El professor Jordi Julià guanya el premi València 2018

El professor Jordi Julià guanya el Premi València 2018

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació ha concedit el Premi València a Jordi Julià, professor del Departament de Filologia Espanyola de la UAB per la seva obra Shakespeare i el desig, en la categoria de poesia en valencià. Llegir més

Totes les notícies