Sala de premsa Premsa i mitjans

Llencen un projecte de micromecenatge per estudiar marmotes al Pirineu

Marmota del Pirineu
"Marmotes, ciutadans i científics desvetllant el futur del Pirineu" ha estat creat pel grup de recerca del CREAF que lidera Bernat Claramunt, investigador de centre i professor de la UAB. Els mecenes hi podran participar en la campanya d’estudi, que comença al juny.

22/05/2015

El Grup de Recerca i Desenvolupament del Pirineu del CREAF porta set anys estudiant les famílies de marmotes dels Pirineus. Gràcies a aquesta feina, els científics les coneixen molt bé i han pogut publicar articles científics rellevants sobre com el canvi climàtic està afectant els ecosistemes alpins i com es relacionen els éssers vius en aquest entorn.

Tot i això, els programes de finançament de la recerca ja no financen projectes tan a llarg termini i aquestes expedicions s’han quedat sense fons per aquest 2015. Per això, el CREAF ha obert la campanya Marmota 2015 a la ciutadania amb una crida a la participació a Verkami, amb l’objectiu d’aconseguir els 3.000 euros necessaris per continuar la investigació.

Per poder arribar a la meta dels 3000 euros, el CREAF ha decidit convidar als seus mecenes a participar en la campanya de seguiment de marmotes que comença ara al Juny. Entre les recompenses que s’ofereixen n’hi ha que tenen una forta implicació amb el projecte i amb els seus protagonistes. Per exemple, els mecenes que aportin 40 o 50 euros podran apadrinar una marmota o una família sencera, posar-li nom i rebre’n informació de la seva evolució. A més, els que n’aportin  75 o 100 seran igual padrins però, a més, gaudiran d’un itinerari guiat de biodiversitat per veure de prop les famílies de marmotes. Per últim, els mecenes amb més ànim de col·laborar (entre 150 i 200 euros), podran passar un dia envoltats de marmotes ajudant al grup de recerca amb la captura-marcatge i recaptura de marmotes.

Com es fa l’estudi de les marmotes?
Hi ha marmotes als prats alpins i subalpins de pràcticament tot el Pirineu català. Les famílies estan composades pel mascle i la femella dominant, subadults de fins a 3 anys, i els petitons que han nascut l'any en curs. No tenen depredadors i no han de competir amb gaires altres animals per aconseguir el seu menjar preferit, ja que les marmotes son herbívores i als prats alpins troben de moment suficient menjar.

Per estudiar-les els investigadors segueixen una metodologia anomenada captura-marcatge-recaptura. Aquesta metodologia consisteix en provar de capturar el màxim d'individus d'una regió determinada cada any, i prendre’ls el màxim de mesures. Si s’aconsegueix recapturar-les els següents anys, es pot conèixer quines marmotes sobreviuen d’un any a l’altre, quines moren, quants fills tenen, amb qui s’aparellen, etc.
Quan es capturen, el primer que es fa és adormir-les per evitar l’estrès dels animals. Després es marquen per poder-les reconèixer els següents anys d’estudi (mitjançant un xip), se’ls prenen mesures, i, un cop es desperten, s’ alliberen.