Sala de premsa Premsa i mitjans

La UAB impulsa la figura professional de l’audiodescriptor

La UAB impulsa la figura professional de l’audiodescriptor
Col·laborarà, a través del grup de recerca TransMedia Catalonia i dins del projecte europeu de recerca ADLAB PRO, en l’elaboració de materials didàctics flexibles i de lliure accés per a la formació d’experts en l’audiodescripció per a persones cegues i amb discapacitat visual.

12/09/2016

Fa dos anys justos que va acabar ADLAB, un projecte europeu centrat exclusivament en l’audiodescripció de pel·lícules per a persones cegues i amb discapacitat visual. El projecte ADLAB, coordinat per la Universitat de Trieste, va ser reconegut com a exemple de bones pràctiques i de success story, una mostra d’èxit. Ara s’ha posat en marxa ADLAB PRO, un nou projecte que es pot considerar el successor natural del primer.
 
Partint dels resultats obtinguts prèviament, ADLAB PRO fa un pas endavant important: aquesta vegada l’objectiu és crear materials didàctics modulars, flexibles, personalitzables i de lliure accés que serveixin per crear una figura professional extremadament important i amb un paper clau en l’accessibilitat als mitjans, però encara poc coneguda: la figura de l’audiodescriptor.
 
L’audiodescriptor és un traductor audiovisual que crea descripcions verbals per a la comunitat de persones cegues, descripcions que transmeten les característiques visuals d’una obra d’art o d’un producte audiovisual (una pel·lícula, un museu, un espectacle de dansa, un esdeveniment esportiu o una cerimònia religiosa, etc.).
 
El nou projecte es desenvolupa en el marc de la convocatòria Erasmus +, Key Actions 2 – Strategic Partnerships. Un cop més, la Universitat de Trieste és la coordinadora del projecte, amb un pressupost de  449.995 euros i vuit socis de set països que pertanyen a l’àmbit acadèmic (Universitat de Trieste, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat d’Anvers, Universitat Adam Mickiewicz de Poznan), a l’àmbit professional (Utopian Voices Ltd., Radiotelevizija Slovenija Javni Zavod Ljubljana, Soundfocus) i a l’àmbit de les associacions d’usuaris (Royal National Institute of the Blind).
 
La UAB hi participa a través del grup de recerca TransMedia Catalonia, del Departament de Traducció i Interpretació i Estudis de l’Àsia Oriental, que continua així la seva recerca en accessibilitat als mitjans. Actualment TransMedia Catalonia lidera el projecte, amb la professora Pilar Orero com a investigadora principal i participa en el projecte ADLAB-PRO, amb la professora Anna Matamala com a investigadora principal per part de la UAB.