Sala de premsa Premsa i mitjans

La trobada a l'Hotel Campus tanca el primer torn del Campus Ítaca

Final de la primera estada del Campus Ítaca 2015
Un total de 162 joves ja han participat en les activitats, tallers i projectes de l'edició d'enguany del Campus Ítaca. L'acte del passat divendres 3 de juliol a l'Hotel Campus va tancar el primer torn. 

07/07/2015

Del 22 de juny al 3 de juliol, 162 estudiants d'ESO han participat en el primer torn del Campus Ítaca. La jornada d'un dia d'aquest programa social comença d'hora, a les 9 hores, quan els joves es troben per participar en el "Parlem-ne", el moment en què avaluen les activitats dutes a terme el dia anterior i comparteixen amb el monitor o monitora referent les sensacions que experimenten.

Mitja hora després, comencen els tallers a diferents espais del Campus, ja siguin laboratoris, aules de facultats o aules de música. De manera rotatòria, tots i totes les joves cantaran i rapejaran en anglès, crearan el seu videojoc, aprendran matemàtiques jugant a jocs d'estratègia, s'endinsaran en la química o explicaran aventures i contes.

Després d'esmorzar, comencen els debats. Al voltant d'una temàtica controvertida, com pot ser la convivència entre persones de diferents orígens o "si val la pena patir per amor", els joves reflexionen, argumenten i aprenen a elaborar un discurs coherent i a exposar-lo amb la resta del grup.

Abans de dinar, és també el moment de l'Espai Lúdic, quan podran aprendre defensa personal, capoeira, a punxar música, teatre, percussió, arts plàstiques, com fer un lip dub o relaxar-se.

La tarda està protagonitzada per altres tallers i per la creació dels Projectes, en els quals cada grup treballa durant les dues setmanes d'estada. Projectes com crear un programa de ràdio, ideació i elaboració de robots o la reflexió al voltant de la presència a Facebook i xarxes socials.

Activitats, totes elles, que es duen a terme gràcies a la col·laboració del professorat de la UAB, de la implicació de les facultats, especialment de la de Ciències de l'Educació, que acull la major part de l'activitat de l'Ítaca.

A més, el programa inclou activitats de coneixement del Campus i una sortida a museus de Barcelona.

Les activitats del Campus Ítaca persegueixen despertar la inquietud dels joves per motivar-los a continuar la seva formació un cop finalitzada l'etapa obligatòria i crear un espai de convivència entre nois i noies que provenen d'entorns socials diversos

Acte de cloenda de la primera estada de l'Ítaca a l'Hotel Campus

Del 22 de juny al 3 de juliol s'ha celebrat la primera estada dels joves participants en el Campus Ítaca. El passat 3 de juliol, l'Hotel Campus va acollir un acte que va aplegar els joves i les seves famílies, el professorat, els monitors i monitores i la representació institucional de la UAB amb l'objectiu de tancar aquesta edició de l'Ítaca.

La nova Vicerectora d'Estudiants i Cooperació, Núria Garcia, va obrir l'acte de cloenda agraint la tasca als diferents agents implicats, com la FAS, al Banc de Santander com a finançador, instituts, ajuntaments, facultats, professorat, monitors i monitores i, especialment, a tots els joves, per haver fet possible la XIIa edició del Campus Ítaca.

Seguidament, el director de la Fundació Autònoma Solidària, Jordi Prat, va posar èmfasi en el suport de la UAB a projectes socioeducatius i va expressar la seva satisfacció i agraïment per la confiança que s'ha prestat a la FAS per liderar aquest programa. Prat va enviar un missatge als joves: "El més important no és arribar fins a Ítaca – o fins l'educació superior-, sinó que estigueu fent aquest viatge i tot el que apreneu en el camí".

Mario García Sánchez-Puerta, representant del Consell Social, va exposar la confiança en aquest programa social i l'aposta de la UAB pel Campus Ítaca des del curs 2002 – 2003, reconeixent també la rellevància de les Beques Salari. Per a ell, va dir, el Campus Ítaca és una oportunitat per recórrer nous camins, experimentar, conèixer-se i conviure amb la universitat. Va encoratjar els joves a continuar estudiant, a esforçar-se i a emprendre. Va afegir que "les regles del joc han canviat" i que cal, "estar atents davant d'un món ple d'oportunitats" i també va fer referència a la necessitat que societat i universitat vagin unides.

La degana de la Facultat de Ciències de l'Educació, Núria Gorgorió, per la seva banda, va recordar l'emoció de la primera edició del Campus, que va començar amb la participació de 40 estudiants. Va agrair a les famílies que dipositin confiança en el projecte i que deixin compartir l'educació dels seus fills i filles amb l'equip Ítaca. També va agrair l'esforç del professorat de la UAB, que rep amb il·lusió, després de tot un curs intens, aquests joves.

Gran part de l'acte va estar centrat en l'exposició per part dels joves del Campus Ítaca dels projectes que han desenvolupat. Així, les persones assistents van poder veure i sentir les reflexions al voltant de les xarxes socials, el "Color de la física al màrqueting" o la "creació de Ràdio Ítaca", entre d'altres.
 
Després de tancar el primer torn, el passat dilluns 6 de juliol es va inaugurar la segona estada, que torna a rebre162 nois i noies que ompliran la universitat fins el pròxim 16 de juliol.