Sala de premsa Premsa i mitjans

L'ICTA-UAB i l'IMIM organitzen un taller sobre desigualtats verdes i gentrificació verda urbana

ciutats verdes
Istockphoto-IakovKalinin
El Barcelona Laboratori sobre Justícia i Sostenibilitat Ambiental Urbana (BCNUEJ), fundat per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) i l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), organitza el proper divendres  17 de febrer a les 9.30 hores el taller "Desigualtats verdes: una investigació sobre la gentrificació verda urbana". Tindrà lloc a la seu del PRBB, a Barcelona.

15/02/2017

De quina manera el verd urbà té efectes en la salut dels residents i com la gentrificació afecta aquesta relació? Són les ciutats més verdes i saludables menys justes i equitatives amb els seus ciutadans? Generen els espais verds urbans beneficis en la salut de tots els grups socials per igual?

Aquestes són algunes de les qüestions a les que es donarà resposta al taller internacional "Desigualtats verdes: una investigació sobre la gentrificació verda urbana" que tindrà lloc el proper divendres, dia 17 de febrer de 2017, al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB).

Organitzat pel Barcelona Laboratori sobre Justícia i Sostenibilitat Ambiental Urbana (BCNUEJ),fundat per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) i l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), el taller abordarà els actuals processos de planificació sostenible de les ciutats i com la implementació de les agendes verds per part dels sectors públics (en col·laboració freqüent amb inversors privats) pot donar lloc a un procés de gentrificació que acabi excloent i desplaçant als col·lectius més desfavorits de la ciutat.

Experts internacionals en salut pública urbana, gentrificació, béns immobles urbans i finances, "reverdiment comunitari" i planificació ambiental urbana es donaran cita per debatre algunes de les preocupacions centrals relacionades amb el concepte emergent de gentrificació verda. L'objectiu serà tractar de trobar una solució a la tensió existent entre els beneficis econòmics que els espais verds generen en uns pocs, i els difusos beneficis ecològics i en la salut que experimenta la majoria.

Destaca la intervenció de Rachel Weber, de la Universitat de Illinois- Chicago, qui presentarà els seus darrers estudis sobre el finançament del desenvolupament urbà on argumenta que el capital local, i sobre tot global, està reconfigurant com les ciutats financen diferents infraestructures, la revitalització de barris i, fins i tot, obres verds en un procés marcat per l'especulació.

Els membres del BCNUEJ presentaran els resultats de la primera fase de treball del projecte GREENLULUS. Durant els propers 5 anys, aquest projecte liderat per la investigadora ICREA de l'ICTA-UAB, Isabelle Anguelovski es pregunta en quina mesura la distribució dels equipaments i instal·lacions verdes es torna més o menys equitativa a mesura que les ciutats implementen les seves agendes ecològiques i com ciutats més verdes es poden desenvolupar d’una forma més justa i inclusiva. Finançat per l'European Research Council (ERC) al programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea, el projecte analitzarà els casos de 40 ciutats de tot el món.