Sala de premsa Premsa i mitjans

Jaume Mensa ingressa a l'IEC amb un discurs sobre Arnau de Vilanova

Jaume Mensa
L'Institut d'Estudis Catalans ha incorporat Jaume Mensa, professor del Departament de Filosofia de la UAB, com a membre numerari de la seva secció de Filosofia i Ciències Socials. Mensa és especialista en història de la filosofia medieval i en particular en la figura i l'obra d'Arnau de Vilanova.

29/01/2018

Jaume Mensa, professor de filosofia medieval del Departament de Filosofia de la UAB, ingressarà com a membre numerari de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) amb un discurs de recepció titulat "L'Institut d'Estudis Catalans i els estudis arnaldians (1907-2016)". A l'acte, que tindrà lloc el 20 de febrer, a les 19 h, a la sala Prat de la Riba de la seu de l'IEC (C. del Carme, 47. Barcelona), serà contestat per Jaume de Puig, membre emèrit de la secció. La cerimònia, a més, comptarà amb la presència del vicerector de Relacions Institucionals i de Cultura de la UAB, Carlos Sánchez.

Mensa és llicenciat en filosofia i lletres i en teologia, i es va doctorar en filosofia per la UAB amb la tesi "Les raons d'un anunci apocalíptic: la polèmica escatològica entre Arnau de Vilanova i els filòsofs i teòlegs professionals (1297-1305)". És diplomat en paleografia, diplomàtica i arxivística per l'Archivio Segreto Vaticano i màster en processos editorials per la UOC. Des del 2010 és professor de filosofia medieval al Departament de Filosofia de la UAB. Ha estat també professor convidat a la Facultat de Teologia de Catalunya.

És director de la revista Enrahonar. Quaderns de Filosofia (UAB) i membre del consell de redacció de la Revista Española de Filosofía Medieval, del consell assessor de la Bibliotheca Philosophorum Medii Aevi Cataloniae i del comitè científic de l'Aula Lul·liana. Ha format part del grup d'investigació Eusebi Colomer de la URL.

Entre les obres que ha publicat, destaquen Arnau de Vilanova, espiritual. Guia bibliogràfica (1994), Arnau de Vilanova i les teories medievals de l'amor (2012) i el manual Introducció a la filosofia medieval (2012). Va obtenir el premi de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Fundació Congrés de Cultura Catalana per la seva tesi doctoral, així com el XXI Premi de la Fundació Maragall.