Sala de premsa Premsa i mitjans

Investigar, ensenyar i aprendre en la natura exuberant del parc Yasuní

L'ICTA i la UAB participen en l'Expedició Científica Yasuní
Investigadors i estudiants de l’ICTA i de la Universitat participen en l’Expedició Científica Yasuní, una experiència única de recerca i formació sobre biodiversitat, canvi global i etnoecologia que té lloc durant l’estiu en aquest parc de l’Amazònia equatoriana, un dels indrets amb més biodiversitat de la Terra.

31/07/2014

L’Expedició Científica Yasuní té com a objectiu recollir informació per inventariar la riquesa biològica d’aquest parc natural durant dos mesos i preveu estudiar també, a més llarg termini, els efectes del canvi climàtic en la seva biodiversitat.

Coordinada per l’Institut de Biodiversitat Tropical (IBT) i de la Pontifícia Universitat Catòlica de l’Equador, hi participen 200 persones –professors, investigadors i estudiants- d’universitats catalanes, espanyoles i iberoamericanes. I a més de les tasques de recerca i d’inventariat, s’hi organitzen diverses activitat formatives i trobades d’intercanvi de coneixements amb les poblacions autòctones.

L’equip d'ICTA-UAB que s’hi ha desplaçat està format pels investigadors i docents Martí Boada, assessor de recerca pluridisciplinar de l’Expedició i cap del grup de la Universitat, Jordina Belmonte -directora de l’ICTA-, Isabel Ruiz Mallén, Carles Barriocanal i Jaume Marlés. També hi han anat 4 estudiants i exestudiants de la Universitat: Sergi Cantos i Margarita Vila, llicenciats; Núria Foguet, que s’acaba de graduar; i Pau Cardellach, llicenciat en Biologia i màster en biologia i biotecnologia vegetal a la UAB.

“L’Expedició és una iniciativa singular, desplegada en un escenari realment excepcional i amb uns objectius realment ambiciosos per augmentar el coneixement de la biodiversitat”, comenten els investigadors des de Yasuní per correu electrònic.
 
Construint una ecoteca per al Parc

L’equip de professorat s’hi encarrega principalment d’una de les parts formatives del curs, centrada en la biodiversitat i el canvi global, el coneixement del medi i l’etnoecologia. En total, imparteix 5 seminaris i 5 tallers sobre el coneixement del medi i l’aprofitament dels seus recursos, que permetran construir una ecoteca i preparar materials didàctics per romandre a la estació científica del parc.

“L’experiència suposa exercir d’ensenyants i divulgadors, cosa que ens agrada molt fer, però també de modestos i assedegats aprenents”, comenten. “Aquí la natura és desbordant i tot és nou per a nosaltres, de manera que aprenem dels investigadors del centre del Parc, però també de la gent de les comunitats indígenes: donem i rebem, expliquem i escoltem, ensenyem i aprenem. I gaudim de l’entorn i d’experiències noves”.

L’estada els permet també establir vincles amb investigadors i equips amb qui poder compartir tasques futures de recerca i docència, o intercanvis d’estudiants de grau, de màster i de doctorat.

Una experiència única en busca d’un futur

Els joves de l’equip estan realitzant diverses activitats de formació i recerca relacionades amb l’educació ambiental, el tracte amb les ètnies locals, botànica, mastozoologia i ornitologia. “La finalitat de cada àrea és diferent. Per exemple, censar i anellar aus en ornitologia o fer el seguiment i fototrampeig de mamífers en mastozoologia”, explica Núria Foguet.

Tots ells qualifiquen la vivència com a molt gratificant a nivell personal i com a una oportunitat única per adquirir coneixements i experiència que els puguin permetre dedicar-se a l’estudi de la natura i del medi ambient a nivell professional. “No hi ha gaires oportunitats a la vida com aquesta per realitzar treballs d’allò que t’agrada en un indret tan especial”, comenta Sergi Cantos, qui també participa en una activitat per a l’intercanvi de coneixements ambientals amb la comunitat Waorani.

Alguns, a més, aprofiten també per desenvolupar altres activitats relacionades amb la seva formació i aficions. Margarita Vila, que cursarà el curs vinent el Màster d’estudis interdisciplinaris de sostenibilitat ambiental econòmica i social, està realitzant treball de camp per a la seva tesi de màster. I en Pau Cardellach fa un projecte fotogràfic i documental propi sobre l’expedició per a la seva pàgina web: www.paucardellach.com.

La seva estada a Yasuní acaba el proper 15 d’agost, però de ben segur les vivències que s’emportaran romandran durant molt temps en tots ells.

---------------------------------------------------
L’equip de l’ICTA-UAB vol agrair públicament l’acolliment i suport rebut per part de la direcció i l’equip cientificotècnic del Parque Nacional y de la Reserva de la Biosfera de Yasuní, de la Estación Científica y de la Estación Biológica Yasuní de la Pontificia Universidad Católica de Ecuador, així com als membres de la comunitat Waorani que els ha acompanyat i explicat usos i tradicions del seu territori, enriquint els estudis de biodiversitat.