Sala de premsa Premsa i mitjans

Gabilondo i Pimentel reflexionen sobre el poder transformador de la paraula

Manuel Pimentel i Ángel Gabilondo
L'Escola de Postgrau va acollir, el 16 de desembre, la primera edició del Diàleg per al Coneixement UAB-Societat. Ángel Gabilondo i Manuel Pimentel van reflexionar sobre la importància de la paraula i el seu valor com a eina de transformació social.

16/12/2016

Ángel Gabilondo i Manuel Pimentel, exministres d'Educació i de Treball i Afers Socials, respectivament, van reflexionar sobre el poder transformador de la paraula al I Diàleg per al Coneixement UAB-Societat, titulat "El valor de la paraula", que va tenir lloc el 16 de desembre, a l'Escola de Postgrau.

Pimentel va obrir el debat citant el famós inici de l'Evangeli de Joan ("Al principi fou el verb") per dissertar sobre la importància de la paraula en la naturalesa humana tot afirmant que "les coses no existeixen fins que hi posem un nom". Segons va afirmar, tot evocant l'obra de Roland Barthes, "la nostra percepció de la realitat és sempre un relat". I va apuntar el tema de la importància de la relació entre la paraula i el coneixement dins del camp de la intel·ligència artificial.

Per a Gabilondo, catedràtic de metafísica de la Universidad Autónoma de Madrid, "som diàleg, conversa, acord": segons va dir, "la paraula és també l'arribada de l'altre" perquè "sentim allò que l'altre busca en el fet de dir amés d'allò que pròpiament diu". A més de declarar-se "enamorat" de les paraules, ha afirmat que la paraula "està vinculada a la idea de justícia" i va alertar que "la pèrdua de la paraula és una malaltia social" perquè, amb les idees, "es perd la possibilitat de canviar la realitat".

Al debat posterior entre els ponents i els assistents, Pimentel va incidir en el tema de l'evolució actual de la comunicació i la possible "pèrdua de la paraula" al nostre començament del segle XXI. Gabilondo, per la seva banda, va opinar que "està neixent una altra manera de ser del llenguatge, amb la qual, no només canvia l'instrument sinó també la realitat".

Proper debat, sobre economia

María José Feijóo, directora de l'Escola de Postgrau, va presentar l'acte explicant que l'objectiu d'aquest cicle és organitzar entre dos i tres debats al llarg de l'any sobre temes d'interès i amb "ponents de referència". I, en acabar el debat, va anunciar que es preveu una segona edició sobre economia que comptarà amb la participació de l'expresident del Parlament Europeu Josep Borrell i el catedràtic de la UPF Guillem López-Casasnovas. Per la seva banda, la rectora de la UAB, Margarita Arboix, va tancar l'acte dedicant una paraules d'agraïment als ponents, que va descriure com a "exemples d'ètica i de professionalitat".