Sala de premsa Premsa i mitjans

Eva Pellicer rep una Borsa d’Investigació L’ORÉAL-UNESCO

Amb aquest projecte, la doctora Pellicer, investigadora Ramón y Cajal al grup Gnm3 de la Unitat de Física de Materials II del Departament de Física de la UAB, pretén generar hidrogen com a vector energètic alternatiu a partir d’escumes metàl·liques.

27/11/2014

La Borsa d’Investigació L’ORÉAL-UNESCO està destinada a finançar un projecte de recerca durant l’any 2015. El projecte que durà a terme la doctora Eva Pellicer al grup Gnm3 de la Unitat de Física de Materials II de la UAB, comprèn la síntesi d’escumes metàl·liques amb mida de porus nanomètrica. Aquests materials es caracteritzen per tenir una àrea superficial molt elevada, gràcies a la presència d’un gran nombre de nanoporus, la qual cosa els converteix en ideals per a aplicacions catalítiques i electrocatalítiques.
 
L’objectiu del projecte és la fabricació d’escumes emprant tecnologia electroquímica, on es minimitzi la presència de metalls nobles com el platí o el pal·ladi en la seva composició. Aquests metalls són cars i les seves fonts d’obtenció escasses, malgrat que fins al moment són els més emprats en moltes reaccions (electro)catalítiques. Aquestes escumes s’empraran com a catalitzadors per generar hidrogen molecular a partir de la reducció del protó i de la molècula d’aigua en medi neutre i alcalí, tot postulant-se com una alternativa eficaç a les fonts d’energia tradicionals basades en combustibles fòssils. El projecte pretén, per tant, obrir noves vies a través de la recerca en materials per tal de superar la insostenible dependència del petroli de la societat actual.
 
La doctora Pellicer, investigadora Ramón y Cajal al Departament de Física de la UAB, es llicencià en Química el 2000, rebé el Màster en Química Experimental el 2001 i es doctorà en Química el 2005 per la Universitat de Barcelona (UB). Ha dut a terme estades postdoctorals tant en centres nacionals (Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia) com internacionals (ETH-Zürich). Ha rebut diversos premis al llarg de la seva carrera (Westinghouse Prize el 2005, Materials Today Cover Competition 2010, Science As Art del MRS Spring Meeting 2014). La dra. Pellicer és autora o coautora d’uns 100 articles en revistes especialitzades de l’àmbit de la ciència de materials, l’electroquímica i la nanotecnologia, els quals han rebut més de 1250 cites (índex h = 22) i ha impartit xerrades convidades i plenàries a conferències d’àmbit nacional i internacional (com ara 3DMR 2011, ISMANAM 2012, ISMANAM 2013, 26th Deutsche Zeolith-Tagung i 3DMR 2014). Ha participat en uns 17 projectes de recerca (nacionals i europeus, com per exemple, BioTiNet i MANAQA) i actualment coordina el projecte Europeu Tempus “Development of Sustainable Interrelations between Education, Research and Innovation at WBC Universities in Nanotechnologies and Advanced Materials where Innovation Means Business”. Fins al moment, ha codirigit dues tesis doctorals. Des dels seus inicis, ha participat en activitats de divulgació científica adreçades tant a estudiants de primària (com a redactora de la revista Eureka entre els anys 2005 i 2007), i de secundària, com a estudiants universitaris (ha participat en els Dissabtes de la Física de la UAB).
 
Programa L'ORÉAL-UNESCO
 
Des de fa 15 anys, el programa L'ORÉAL-UNESCO For Women in Science reconeix i dóna visibilitat al treball de dones investigadores a tot el món i encoratja vocacions científiques entre les més joves. Aquesta tasca es manifesta cada any, d'una banda, amb els premis L'ORÉAL-UNESCO concedits a cinc prestigioses científiques per la seva carrera d'excel·lència i, de l'altra, amb les beques internacionals UNESCO-L'ORÉAL a joves investigadores. El programa també reconeix anualment 230 dones científiques per mitjà de les edicions nacionals del mateix que se celebren en més de 50 països.
 
A Espanya, el programa L'ORÉAL-UNESCO For Women in Science ha desenvolupat diverses iniciatives per donar visibilitat a les dones científiques del nostre país i promoure la vocació per la ciència a les futures generacions. Les borses de recerca que enguany compleixen la seva 9a edició són un clar exemple d'aquest compromís.