Sala de premsa Premsa i mitjans

Es crea el Mapa de la recerca en neurociències a Catalunya

La UAB és la institució acadèmica amb més grups de recerca en neurociències, amb un total de 30 grups que fan investigació en aquest àmbit. El mapa ha estat ideat i dirigit per científics de l’Institut de Neurociències (UAB) i de l’IDIBAPS-UB.

21/10/2014

En quines àrees de les neurociències es fa recerca a Catalunya? Quins grups de recerca hi ha i com estan distribuïts en el territori? La resposta a aquestes preguntes es pot trobar en el Mapa de la recerca en neurociències a Catalunya, una pàgina web creada per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), la Societat Catalana de Biologia (SCB), filial de l’IEC, l’Institut de Neurociències de la UAB (INc) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que es presenta en el marc del IX Simposi de Neurobiologia Experimental els dies 22 i 23 d’octubre a l’IEC.

A més de donar a conèixer la realitat de la recerca en neurobiologia a Catalunya, el mapa té com a objectiu esdevenir una eina pràctica que permeti als investigadors trobar grups propers amb els quals col·laborar o identificar laboratoris en els quals poder continuar la carrera, així com posar a l’abast dels periodistes científics dades sobre els experts que treballen en aquest camp específic de les ciències biològiques.

El Mapa de la recerca en neurociències a Catalunya recull les dades de 117 grups de recerca, que abracen un total de 933 investigadors. Gràcies a aquesta eina s’ha pogut diagnosticar que, a Catalunya, la recerca en neurociències està atomitzada; és a dir, els grups de recerca són petits i mitjans, i la major part dels equips són dirigits per homes. Les institucions acadèmiques amb més grups de recerca en neurociències són la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ―trenta grups―, la Universitat de Barcelona (UB) ―vint-i-nou grups― i l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) ―vint-i-tres grups. Els trastorns del sistema nerviós central són objecte de recerca en el 72% dels grups. 

L’equip que ha ideat i dirigit el projecte Mapa de la recerca en neurociències a Catalunya ha estat dirigit per Josep Saura (UB, IDIBAPS) i Josefa Sabrià (INc de la UAB); hi han coŀlaborat Mariàngels Gallego i Maite Sánchez (SCB), Jesús Ureña (UB), Joan Blasi (Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge [IDIBELL], UB), Pilar Navarro (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques [IMIM]), Eva Sanfeliu (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau), Miquel Vila (Institut de Recerca Vall d’Hebron [IRVH]), Joan Serratosa (Consejo Superior de Investigaciones Científicas [CSIC]), Jonathan P. Giblin (UB), i tots els grups de recerca en neurociències que han enviat les seves dades. El disseny i el manteniment informàtic han estat a càrrec de Santiago Muxach (Servei de Recursos Digitals de l’IEC).  

El comitè científic i organitzador del IX Simposi de Neurobiologia Experimental, que ha presidit Josep Saura (UB, IDIBAPS), està format també per Josep M. Canals (UB, IDIBAPS), Josefa Sabrià (INc, UAB), Carles Saura (INc, UAB), Rosa M. Soler (Universitat de Lleida [UdL]) i Teresa Vilaró (CSIC, IDIBAPS). L’edició d’enguany ha tingut el suport de l’IEC, la UB, la UAB, l’INc, l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida i la UdL. 

El Mapa de la Recerca en Neurociències a Catalunya es pot consultar en el web:
http://taller.iec.cat/neurocat/