Sala de premsa Premsa i mitjans

En marxa el cicle “En mans de màquines. El futur de les tecnologies de la cura”

Lucy Suchman inaugura el cicle
Lucy Suchman, catedràtica d’Antropologia de la Ciència i de la Tecnologia de la Universitat de Lancaster, ofereix la conferència inaugural dijous, 19 de gener, a les 19 hores, al Palau Macaya. El cicle està organitzat pel grup de recerca STS-b (Barcelona Science and Technology Studies Group) de la UAB.

16/01/2017

En les darreres dècades hi ha hagut un augment de la importància de robots en l’economia i la societat, però aquesta qüestió no ha estat acompanyada d’una discussió en profunditat sobre el model social que suposa ni tampoc la manera de gestionar la interacció entre robots i humans.

Amb el cicle “En mans de màquines. El futur de les tecnologies de la cura”, el grup de recerca STS-b vol dur a terme un projecte de reflexió sobre el desenvolupament de la robòtica i d’altres tecnologies destinades a la cura de les persones, amb especial atenció a col·lectius com ara les persones grans, els infants o les persones amb malalties cròniques.

El cicle, organitzat en col·laboració amb l'Obra Social "laCaixa", comprèn en total cinc activitats, dos d’elles les conferències inaugural i de clausura, obertes al públic, i tres seminaris amb la participació d’actors dels àmbits econòmic, administratiu, social i dels col·lectius implicats. La conferència de clausura tindrà lloc el 19 de maig.

La dissertació que obre el cicle, "La fantasia dels robots socials: reconfigurant el futur de les tecnologies de la cura", serà impartida per Lucy Suchman, catedràtica d’Antropologia de la Ciència i de la Tecnologia de la Universitat de Lancaster, qui reflexionarà sobre les principals controvèrsies ètiques i polítiques que suposa la incorporació de robots socials -i altres tecnologies- en l’àmbit de la cura, posant especial èmfasi en la gestió de la interacció entre humans i robots.

Lucy Suchman va ser pionera en l'estudi del camp de la interacció entre humans i màquines, amb el llibre Plans and Situated Actions: The Problem of Human-machine Communication (1987), del qual va fer una versió actualitzada, Human-Machine Reconfigurations: Plans and Situated Action, l'any 2007. Graduada per la Universitat de Califòrnia a Berkley, on es va doctorar en Antropologia Social i Cultural, abans d'incorporar-se a la Universitat de Lancaster va treballar durant més de vint anys al centre de recerca de Xerox a Palo Alto, com a principal responsable del grup de recerca de treball aplicat i tecnologia de l'empresa.

La presentació i moderació del debat posterior a la conferència anirà a càrrec del professor Miquel Domènech, coordinador de l'STS-b.