Sala de premsa Premsa i mitjans

Els rellotges de sol, protagonistes d'una exposició

Rellotge de sol a la façana de la Facultat de Ciències i Biociències.
Rellotge de sol a la façana de la Facultat de Ciències i Biociències.
L’exposició mostra 11 maquetes de diferents tipus de rellotges de sol i alhora explica què és i com funcionen, de manera assequible, a partir dels textos del professor del Departament de Matemàtiques, Joan Girbau, gran coneixedor de la matèria.

20/06/2014

Al rellotge de sol de la UAB -construït a finals dels anys 80-, hi figura una inscripció d'Horaci: "Urgent diem nox et dies noctem" (La nit persegueix el dia, i el dia la nit).


Els rellotges de sol reuneixen coneixements tan diversos com astronomia, matemàtiques i art. Estan constituïts bàsicament per un estilet (anomenat gnòmon), que és l'element que produeix l'ombra, i pel quadrant on aquesta es projecta.

La mostra, que s'exhibeix a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia reuneix, 11 maquetes de rellotges de sol, cedits per Francesc Clarà (membre de la Societat Catalana de Gnomòmica) de la seva col·lecció particular. Totes elles estan construides en relació a la disposició geogràfica de la ciutat d’Olot, on resideix (42 graus, 10 minuts Nord, i 2 graus, 28 minuts Est).

L’exposició presencial explica què és i com funciona un rellotge de sol, de manera assequible, a partir dels textos del professor del Departament de Matemàtiques, Joan Girbau, gran coneixedor de la matèria. La biblioteca ha preparat una pàgina específica sobre la temàtica dels Rellotges de sol.

La teoria es complementa amb l’exhibició de les 11 maquetes, que representen diferents tipologies de rellotges de sol:
-Rellotge equatorial de disc: és el més didàctic. Les hores estan separades cada 15 graus. El gnòmon s’orienta cap a l’estrella Polar i el disc és paral·lel al pla de l’Equador.
-Rellotge doble equatorial-polar
-Rellotge solar de difracció: col·locat al sol, l’hora es marcarà sobre el disc però sense cap ombra, només amb una línia. Per llegir-la, l’ull ha de quedar reflectit al mirall del centre del disc.
-Rellotge horizontal de gnòmon foradat: un cop orientat correctament, de Nord a Sud, l’hora la marcarà el raig de sol que passi pel forat del gnòmon.
-Rellotge armil·lar de sol i de lluna: per tal de calcular correctament l’hora s’ha de saber amb exactitud quants dies manquen per la lluna plena perquè un dia d’equivocació representa 45 minuts de retràs. L’ombra del sol a les 12 del migdia marca el signe del zodíac.
-Rellotge de pastor: rellotge portátil. Per conèixer l’hora, s’ha d’anar rodante el gnòmon i es marcarà segons l’altura del sol.
-Rellotge helicoidal cilíndric: el gnòmon dirigit al N, cap a l’estrella Polar, marca l’hora amb l’ombra a l’interior del cilindre.
-Rellotge helicoidal cònic:
-Rellotge multignòmon: orientat al Nord, cada gnòmon fa la seva pròpia ombra. I la que marca l’hora en cada momento és la que passa per la boleta negra que hi ha al centre de la plataforma.
-Rellotge polièdric de 25 cares: és un rellotge de sol tradicional, el gnòmon sempre s’orienta cap a l’estrella Polar. En aquest cas, els 25 gnòmons són paral·lels entre ells.
-Rellotge de diferències horàries entre ciutats: maqueta que conté set rellotges de sol, segons l’orientació de les següents ciuitats: Londres, Moscou, Nova York, Olot, Tòquio, Buenos Aires i El Caire.
 
L’exposició es complementa amb llibres i revistes especialitzades, on destaquen la revista “La busca de paper”, editada per la Societat Catalana de Gnomòmica, i altres publicacions d’organismes i associacions internacionals que es dediquen a l’estudi i difusió dels rellotges de sol.
 
EL RELLOTGE DE SOL DE LA UAB

La UAB compta amb un rellotge de sol, a la façana exterior de la Facultat de Ciències i Biociències (a l'eix central del campus), des de finals dels anys 80. És un rellotge de sol que indica el temps universal, és a dir, el temps oficial menys una hora, a l'hivern, i menys dues, a l'estiu. També indica el signe del zodíac i la corresponent estació de l'any. Fou dibuixat amb el plotter del Centre de Càlcul de la UAB. 

La particularitat del rellotge de sol de la UAB és que el que assenyala l'hora no és l'ombra d'una tija sinó l'ombra d'un punt. Quan l'ombra d'aquest punt cau fora del quadre del rellotge, aquest no marca res. El gnòmon tradicional s'ha substituït per na peça metàl.lica. El punt que marca l'hora és l'ombra del vèrtex. Les línies horàries tenen forma de 8. Hi apareixen els signes del zodíac escrits en llatí, així com una inscripció d'Horaci: "Urgent diem nox et dies noctem" (La nit persegueix el dia, i el dia la nit).