Els mentors del projecte "De la presó a la comunitat" intercanvien experiències

Estudiants

A través del projecte "De la presó a la comunitat", voluntaris de la comunitat universitària i d'altres àmbits acompanyen persones en el trànsit de l'internament penitenciari a la reincorporació a la comunitat. El 14 de gener, es farà un primer balanç en una trobada al CaixaFòrum.

11/01/2017

El proper 14 de gener, al CaixaFòrum de Barcelona, tindrà lloc la jornada "El paper dels mentors en el pas de la presó a la comunitat", en què les persones que participen al projecte intercanviaran impressions i faran un balanç del desenvolupament fins ara d'aquesta experiència.

El projecte "De la presó a la comunitat", que s'està duent a terme actualment, és un projecte experimental de reintegració social de persones empresonades que consisteix en demostrar que l'acompanyament per part d'un mentor, en el període que va des del final de la condemna fins als mesos inicials de retorn a la comunitat, pot ser útil per millorar la reinserció de la persona i, alhora, per evitar la seva reincidència. Els voluntaris fan la tasca de mentor durant un any. En cas d'aconseguir els resultats esperats, el projecte pretén afavorir que tota persona que ha estat a presó compti amb un pla de reintegració.

Es tracta d'un projecte finançat pel Programa RecerCaixa (convocatòria 2014) en què hi participen membres de la comunitat universitària i compta amb la implicació, per part de la UAB, del Grup d'Investigació en Criminologia Aplicada a la Penologia, de la Fundació Autònoma Solidària i del projecte Compromís Social UAB. Els directors del projecte són Josep Cid, professor del Departament de Ciència Política i de Dret Públic de la UAB, i Antonio Andrés Pueyo, catedràtic del Departament de Personalitat, Avaluació i Tractament Psicològic de la UB.

A la jornada, el professor Pueyo farà un primer balanç a la ponència "L'evolució del projecte: Què hem fet? Què manca assolir? la importància de la recerca i del paper dels mentors". Per la seva banda, els voluntaris podran intercambiar impressions en grups de treball i les seves aportacions seran recollides i presentades finalment en una sessió plenària. Hi participaran també els coordinadors de les entitats implicades, els membres de l'equip de recerca i altres persones que han contribuït al desenvolupament del projecte.

La trobada començarà a les 9,30 h amb unes paraules de benvinguda per part de representants de les diferents institucions involucrades a aquesta iniciativa. Hi intervindran Amand Calderó, director general de Serveis Penitenciaris de la Generalitat; Gabriel Capilla, director del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada; Josep Cid, codirector del projecte; Sergi Fortià, coordinador dels Serveis de Justícia de Suara Cooperativa; Joan Josep Moreso, director del Programa RecerCaixa; i Àngel Font, director corporatiu de Persones i Estratègia de la Fundació Bancària "la Caixa".

A la trobada, a més, serà projectat el vídeo Jogging with Jody, sobre una experiència similar duta a terme a Escòcia, i es podrà fer una visita a l'exposició "Bàlsam i fuga", del CaixaFòrum, que mostra obres realitzades per interns de centres penitenciaris. Cal tenir en compte que la jornada no és oberta al públic general sinó dirigida únicament a les persones implicades al projecte "De la presó a la comunitat".

 

Notícies relacionades

Totes les notícies