Sala de premsa Premsa i mitjans

"El Mentor és una oportunitat per conèixer altres països i cultures"

mentorentrevista
El programa Mentor té la intenció de facilitar l’estada dels estudiants internacionals a la UAB oferint ajuda d’estudiants locals a estudiants d’altres països per contribuir a la seva integració. Per conèixer el programa des de dins ens hem reunit amb la Laia, la Selma, la Marina, la Sasha i el Martí.
 

02/02/2016

El programa Mentor té la intenció de facilitar l’estada dels estudiants internacionals a la UAB oferint ajuda d’estudiants locals a estudiants d’altres països per contribuir a la seva integració al món acadèmic, social i cultural de la UAB. Si ets mentor, t’assignaran uns quants estudiants d’intercanvi de la teva facultat als quals has d’ajudar i proporcionar informació per fer la seva estada a Barcelona tan agradable com sigui possible. Molts mentor decideixen repetir l’experiència. Per conèixer el programa des de dins ens hem reunit amb la Laia, la Selma, la Marina, la Sasha i el Martí.

Com vau conèixer el programa Mentor?

Laia: L’any passat vaig estar d’Erasmus a Suècia i el coordinador d’Erasmus de la meva facultat, Ciències, em va enviar un correu amb informació sobre el mentor. Com que jo no volia perdre el contacte internacional, em vaig animar a provar-ho.

Selma: A mi també em va arribar un correu perquè havia estat d’intercanvi.

Marina: El meu cas és diferent. Quan vaig arribar a la UAB el primer any vaig recórrer tot el campus per informar-me de totes les activitats que s’hi feien. Entre totes les activitats que vaig trobar, el programa Mentor va ser una de les coses a les quals em vaig decidir apuntar. Com que un dels requisits per participar és que no es pot ser estudiant de primer, vaig haver d’esperar un any, però finalment em vaig poder inscriure a segon.

Sasha: Jo me’n vaig assabentar gràcies al boca en boca i als cartells que hi havia penjats a la universitat. Em va semblar interessant per a conèixer gent d’altres països i poder ajudar-los. Com que estic pensant en fer un Erasmus, volia veure com funcionava.

Martí: Jo vaig tornar del meu Erasmus a Portugal i me’n vaig assabentar gràcies als cartells que hi havia penjats a la meva facultat.

Així doncs, hi ha una relació directa entre haver fet un intercanvi Erasmus i voler seguir participant en activitats amb estudiants internacionals com el Mentor?

Sí, realment gairebé tots els Mentor hem fet ja algun tipus d’intercanvi o tenim expectatives de fer-ne un. Serveix per no perdre la dinàmica de la multiculturalitat i també com a primer contacte.

Si heu fet un Erasmus, heu trobat en el vostre país d’acollida algun programa semblant?

Laia: Sí. Molta gent que va d’Erasmus ja sap que existeixen aquest tipus de programes. En el meu cas, jo no en sabia res, però en arribar allà, me’n van informar. Però en altres països ho porta l’ESN (Erasmus Student Network), una associació d’alumnes que es dedica a organitzar festes, activitats… L’objectiu era diferent al del mentor: sí que t’ajuden , però no tant des del punt de vista acadèmic, sinó que trobes un amic o company de festa.

Selma: Durant el meu Erasmus a Glasgow jo també vaig tenir una buddy, que seria l’equivalent al mentor. La seva ajuda em va ser molt útil, sobretot els primers dies, per conèixer el campus. Però la diferencia amb el mentor és que la persona que t’assignaven no era de la teva mateixa facultat i per tant gairebé no hi havia contacte passats els primers dies. Suposo que com que a Glasgow va ser tan útil, vaig voler intentar-ho a Barcelona com a estudiant local.

Martí: A Portugal també hi havia el programa buddy i ho portava l’ESN. Per desgràcia, a mi no me’n va tocar i vaig pensar que aquí a la UAB feia falta alguna cosa semblant.

És la vostra primera experiència com a mentor i ja hi havíeu participat algun altre semestre?

Martí: Jo ja vaig participar en el programa Mentor l’any passat i també aquest any tot sencer.
Laia: Jo, igual que les meves companyes, em vaig apuntar el semestre passat i ara estic repetint.

Com va ser l’experiència al primer semestre? Com funciona el programa? Quin és el dia a dia d’un mentor?

Selma: Al començament del semestre, durant les primeres setmanes sobre tot, hi ha moltes activitats organitzades. A partir d’aquell moment tot depèn de la teva iniciativa. Pots intentar formar part del dia a dia dels estudiants que t’han assignat proposant idees o simplement ser una persona de referència a qui puguin fer qualsevol tipus de pregunta.

Sasha: Depèn de cada cas particular, però segons la meva experiència personal s’usa més per preguntes concretes, com per apunts o classes. He intentat organitzar sortides amb ells, però és complicat perquè cadascú va formant el seu cercle d’amistats.

Marti: Més que res som un punt de suport durant les primeres setmanes, encara que també hi ha casos d’estudiants internacionals que es fan molt amb tu.

Llavors, creieu que la funció principal del mentor és més aviat resoldre dubtes burocràtics i institucionals o també hi tenen lloc les relacions humanes?

Marina: Depèn molt del grup que et toqui. Jo vaig tenir un grup el primer semestre que es van fer molt amics i que van junts a molts llocs. N’hi ha d’altres que van a la seva perquè viuen més lluny i es mouen en altres cercles.

Selma: En el meu cas, només havia de respondre correus al principi. Era la persona a qui feien alguna pregunta urgent, com ara canvis de dates d’exàmens o vols. No ha anat més enllà.

Martí: Fins i tot entre nosaltres, els locals, a vegades intentem fer quedades però al final gairebé mai no funciona a causa dels diferents horaris que tenim.

Ser mentor requereix una gran inversió de temps o es pot compaginar bé amb el ritme acadèmic?

Martí: Al principi respondre emails no suposa cap feina. L’esforç ve després, has de buscar temps per anar a les activitats del Tàndem o altres excursions. No és res exagerat, només has d’intentar mantenir el contacte.

Després d’haver participat en el programa mentor, heu provat altres activitats que ofereix el campus, com el Tàndem?

Selma: Abans de començar el programa Mentor no tenia ni idea que existien coses com el Tàndem. Vaig saber que hi havia aquest tipus d’activitats amb estudiants internacionals i hi vaig començar a anar però després no vaig poder seguir per falta de temps o exàmens.

Sasha: Jo també estava interessada en començar el Tàndem, però com que és a la tarda em va malament l’horari.

Martí: Hi participem menys del que ens agradaria, però és molt interessant.

Recomanaríeu l’experiència Mentor a la resta de la comunitat de la UAB?

Marina: Sens dubte, a més crec que la gent no està prou assabentada que existeixen coses així. Jo ho intento difondre entre les meves amistats i s’han apuntat.

És una experiència molt gratificant i val la pena. A més, la relació amb els estudiants no ha d’acabar aquí, sinó que us podeu seguir visitant i això és una oportunitat per conèixer altres països i cultures.