Sala de premsa Premsa i mitjans

Científics de França, Marroc i Espanya es donen cita a l'ICTA-UAB en el marc del projecte Geopark

Geoparc
Científics procedents d’universitats i institucions de recerca de França, Marroc i Espanya participen a la primera edició de la Winter University que organitza l’ICTA-UAB en col·laboració amb la Facultat de Ciències de la UAB en el marc del projecte Geopark

20/01/2016

Una vintena de científics procedents d’universitats i institucions de recerca de França, Marroc i Espanya participen a la primera edició de la Winter University que organitza l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) en col·laboració amb la Facultat de Ciències de la UAB en el marc del projecte Geopark finançat per la Comissió Europea a través del Programa de Recerca i Innovació Horizon 2020.

Del 18 al 22 de gener, l’ICTA-UAB acollirà una trentena de conferències sobre qüestions relacionades amb la conservació del patrimoni sòcio-ambiental així com presentacions dels resultats inicials dels estudis geològics, hidrogràfics i botànics desenvolupats a la zona de la vall del riu Zat, al Marroc.

L’objectiu del projecte, que compta amb una subvenció d’1.296.000 euros atorgat per H2020 (Programa RISE), és reflexionar sobre les estratègies de gestió i conservació integrada i sostenible del patrimoni natural i cultural d’aquestes zones de notable valor geològic, ecològic i social, des d’una visió interdisciplinar. Els membres del projecte estudiaran la biodiversitat, la geologia, la prehistòria, els aspectes socials, el patrimoni i el turisme dels geoparcs a partir d’estudis empírics, la recollida de dades de camp i l’experiència compartida.

El projecte permetrà definir les bases per a la possible presentació davant la UNESCO de la candidatura d’un Geopark a la vall del riu Zat per part de les institucions competents.

El projecte està integrat per quatre socis: Museu Nacional d’Història Natural de París, que actúa com a líder del projecte, el segon soci és la UAB a través del Departament de Geologia que alhora coordina a l’ICTA-UAB, la Unitat de Fisiologia Vegetal i al Departament d’Enginyeria Química, la Universitat Cady Ayaad del Marroc (UCA) i la PYME espanyola Cerdán Ing.

Consta de quatre paquets de treball (WP: WorkPackage). El Departament de Geologia és el coordinador del WP1 que integra els estudis de geologia, biodiversitat i contaminació ambiental. El líder del WP1 és el catedràtic emèrit de Geologia Prof. José Luis Briansó ajudat per altres membres del Departament com, entre d’altre, el Prof. Antoni Teixell, Cap del Departament. Pel que fa a l’ICTA-UAB, el coordinador es el Prof. Martí Boada amb diversos col·laboradors, mentre que de Fisiologia Vegetal coordinen les Prof. Charlotte Poschenrieder i Mercé Llugany, i del Departament d’Enginyeria Química ho fa el Prof. Javier Lafuente. El projecte es troba en el seu segon any d’activitat.