Sala de premsa Premsa i mitjans

Buscar empremtes dactilars, trobar substàncies dopants o interpretar mapes del territori

QuimicInteractiva2016
Química, Geografia, Física, Matemàtiques o Dret són àmbits presents en el nostre dia a dia. Els departaments de la UAB organitzen jornades divulgatives, amb activitats amenes i pràctiques, adreçades als estudiants de secundària -amb el suport de l'ICE-, i algunes també al públic en general, per a difondre aquestes disciplines, i alhora els estudis.

20/01/2016

Des de finals de gener i fins el 12 de febrer, més de 800 alumnes de més de 30 poblacions catalanes (Barcelona, Terrassa, Sabadell, Granollers, Mataró, Sant Cugat del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Badalona, Tarragona, l’Hospitalet de Llobregat, Castellar del Vallès, Barberà del Vallès, Cornellà de Llobregat, Figueres o Tàrrega, entre d’altres) asistirán a les jornades “Química Interactiva” a la UAB. Les jornades volen potenciar l'interès per la química entre l'alumnat de batxillerat.

De l’1 al 5 de febrer, 129 estudiants de 7 instituts de Barcelona, Manresa, Badalona, St.Andreu de Llavaneres, St.Adrià del Besós, Les Masies de Voltregà i Santa Eulàlia de Ronçana participaran en les Jornades de Geografia en acció.

Química: d’una simulació virtual de l’aigua al racó del detectiu
Organitzades pel Departament de Química amb el suport de l'Institut de Ciències de l'Educació de la UAB, les jornades de Química Interactiva es desenvoluparan als laboratoris de la Facultat de Ciències (de les 9:30 a les 13:30 h.). Estan adreçades a l'alumnat de batxillerat que cursi assignatures de química, preferentment de segon curs.

Els estudiants visitaran l’exposició “Gràcies a la Química”, que mostra com la química, utilitzada adequadament, constitueix una aportació cabdal per a la societat del benestar de la qual gaudim. Durant la visita es podrà observar que darrere dels objectes que utilitzem quotidianament hi ha molta química.
 
Després es portarà a terme una pràctica de química virtual a l'aula d'informàtica, on es simularà el comportament de l'aigua. La simulació ha esdevingut una eina molt poderosa per entendre el processos químics.

Tot seguit, al Laboratori, els alumnes podran gaudir del "Racó del detectiu", on poden esbrinar si una mostra conté substàncies dopants o si una benzina conté additius no permesos, així com determinar les empremtes dactilars sobre els recipients que contenen les mostres utilitzant conceptes bàsics de la química.

També poden fer de detectius ambientals per tal de determinar quin element metàl·lic hi ha en una mostra d'aigua contaminada o identificar el material de monedes de curs legal. També sintetitzaran materials polimèrics o nanopartícules metàl·liques amb la finalitat de mostrar el paper que està jugant la química dins les nanociències.

Interpretació de mapes, escenaris en 3D, vols i perspectives
De l'1 al 5 de febrer, la UAB acollirà les jornades Geografia en Acció, amb el suport de l'Institut de Ciències de l'Educació, que ofereixen activitats a estudiants d'ESO i batxillerat per tal que prenguin contacte amb el Grau de Geografia i Ordenació del Territori i amb els múltiples vessants d'aquesta disciplina. Es desenvoluparan als laboratoris de la Facultat de Filosofia i Lletres (de les 9,30 a les 13,30 h.).

D'una banda, es durà a terme una pràctica de geografia física on seran estudiades diferents mostres d'aigua recollides en ambients diversos. Tutelats per un professor de la Facultat, els estudiants analitzaran la presència a l'aigua de diferents components per discutir sobre els efectes que té l'ús del territori per part de la societat.

D'altra banda, es durà a terme una visita a la Cartoteca de la UAB on es mostrarà diferents mapes i s'ensenyarà les possibilitats que permet la interpretació cartogràfica del territori.
 
Seguidament, al Laboratori d’Informació Geogràfica i Teledetecció, es farà un exercici pràctic amb ordinador a partir de la creació d'escenaris 3D i experimentació amb l'opció de vols i perspectives.

Jutges els divendres i físics i matemàtics els dissabtes
A partir del 6 de febrer i durant 5 dissabtes, la Facultat de Ciències acollirà els “Dissabtes de la física”, que vol apropar la física i la ciència als joves preuniversitaris i motivar-los a conèixer el món que ens envolta d'una manera rigosa i, alhora, entenedora. Ofereixen una conferència seguida de demostracions experimentals, visites a diferents laboratoris i visualització de vídeos divulgatius sobre la física. S’adrecen sobretot a estudiants de batxillerat que tinguin interès pels temes científics, especialment per la física.
 
Al mes de març (els dies 4 i 11) tindran lloc els “Divendres del dret”, adreçats a estudiants de batxillerats interessats pel món jurídic, convertiran als participants per un matí en aprenents de jurista amb el seguiment i elaboració, presentació i resolució d’un cas d’actualitat. Es presenten dos casos transcedents per la societat catalana (“Cas amiant” i “Cas preferents”). L'activitat s'organitza amb el suport de l'Institut de Ciències de l'Educació de la UAB.
 
Al març la UAB acollirà també “Els Dissabtes de les matemàtiques”, que mostraran quina és la presència d’aquesta ciència al món actual a través de conferències i tallers, adreçades a les persones que tinguin interès pel món de les matemàtiques. El Departament de Matemàtiques organitza aquestes jornades per mostrar la presència d'aquesta ciència en el món actual i compartir la passió per les matemàtiques.