Sala de premsa Premsa i mitjans

L'Escola d'Enginyeria acull la Hackathon de Barcelona

Inauguració de la Wikimedia Hackathon a la UAB.
Entre els dies 18 i 20 de maig, tres-cents desenvolupadors es reuniran a l'Escola d'Enginyeria per participar a la Wikimedia Hackathon, l'esdeveniment tècnic wiki més gran del món. S'hi presentaran diferents projectes i un sistema d'aprenentatge automàtic adaptat per Viquipèdia.

15/05/2018

La Wikimedia Hackathon tindrà lloc del 18 al 20 de maig a l'Escola d'Enginyeria de la UAB. Es tracta de l'esdeveniment tècnic wiki més important del món i reunirà a Barcelona desenvolupadors de tot el món per millorar la infraestructura tecnològica de la Viquipèdia i els seus projectes germans. Serà el primer cop que la Wikimedia Hackathon s'organitzarà a una ciutat del sud d'Europa. Enguany, hi haurà 300 participants.

A l'acte d'inauguració, el vicerector de Relacions Internacionals de la UAB, Màrius Martínez, ha donat la benvinguda als participants i ha remarcat que aquest acte transmet valors universals com el respecte, la col·laboració i la llibertat de coneixement, valors que ha compartit la Universitat durant els seus cinquanta anys d'història.

Daniel Franco, director de l'Escola d'Enginyeria, ha destacat la col·laboració de la UAB amb l'Amical Wikimedia, gràcies a la qual, els estudiants de la Universitat milloren la Viquipèdia com a projectes de classe. Per a Franco, la Viquipèdia és un bon exemple de les possibilitats que s'obren amb les humanitats digitals.

Per la seva banda, la directora del programa d'esdeveniments de la Fundació Wikimedia, Rachel Farrand, ha agraït la col·laboració de la UAB i de l'Amical Wikimedia, que per primer cop ha organitzat aquest esdeveniment gràcies a un equip de voluntaris. I la presidenta de l'Amical Wikimedia, Laia Benito, ha destacat que vindran tres dies de "molta feina" que ha desitjat que siguin "molt profitosos".

Participants de 48 països

Els prop de 300 participants de la Wikimedia Hackathon provenen de 48 països diferents. Al llarg de la trobada, s'hi presentaran diferents projectes sobre bases de dades, edició mòbil, humanitats digitals, disseny, traducció automàtica i col·laboració visual. També es presentarà el projecte ORES, un sistema d'aprenentatge automàtic (machine learning) que acaba d'adaptar la Viquipèdia en català i que ajuda a lluitar contra el vandalisme. Ho fa amb un model de predicció basat en edicions vandàliques anteriors.

Per preparar els temes que es tractaran a l'esdeveniment s'han organitzat trobades prèvies a Olot al mes de febrer, la Casa Orlandai de Barcelona al març, al PRBB de Barcelona i a Montpellier a l'abril i als Països Baixos al maig.

Les hackatons atrauen desenvolupadors de molts països que presenten noves eines i treballen conjuntament per millorar els projectes Wikimedia. Anteriorment, s'havia organitzat a Berlín (2011 i 2012), Amsterdam (2013), Zuric (2014), Lió (2015) i Jerusalem (2016). En l'edició de 2017 a Viena, hi van assistir més de 250 participants de tot el món. L'esdeveniment coincidirà amb el cinquè aniversari del reconeixement internacional d'Amical Wikimedia, el 2013.

Més informació: Wikimedia Hackathon 2018