Sala de premsa Premsa i mitjans

Margarita Salas: "Cal potenciar la investigació bàsica de qualitat"

Margarita Salas rep el doctorat honoris causa per la UAB
Margarita Salas ha estat investida avui doctora 'honoris causa' per la UAB en una cerimònia en què ha ofert una lliçó magistral sobre la seva trajectòria científica, influenciada pel premi Nobel Severo Ochoa, centrada en la investigació bàsica sobre el bacteriòfag ɸ29 i amb importants aplicacions en el camp de la biotecnologia.

18/04/2018

La bioquímica asturiana ha estat presentada per la catedràtica del Departament de Genètica i de Microbiologia de la UAB Montserrat Llagostera, tot recordant el seu paper destacat en la introducció de la investigació i l'ensenyament de la biologia molecular a Espanya, després d'una estada de tres anys en el laboratori del doctor Severo Ochoa a Nova York, al costat del seu marit, el també destacat científic Eladio Viñuela; així com el seu "lideratge mundial indiscutible en l'estudi de la biologia molecular del bacteriòfag ɸ29". "Va ser en el seu laboratori on es va seqüenciar DNA per primera vegada a Espanya, i va patentar un enzim clau per a l'amplificació del DNA, una tècnica fonamental en investigació biològica i en biomedicina", ha afirmat Llagostera, sense oblidar "la seva implicació en la defensa del paper de la dona en la nostra societat".

En la seva lliçó magistral, Margarita Salas ha descrit alguns detalls autobiogràfics sobre el seu camí cap a la biologia molecular, en què va jugar un paper destacat la seva amistat amb Severo Ochoa, a qui va conèixer en unes vacances a Gijón i "va influir decisivament" sobre el seu futur, i ha resumit les seves "vivències científiques al llarg de 56 anys de vida dedicats a la investigació", com la primera vegada que va albirar, durant la seva tesi doctoral a Madrid, "el que Severo Ochoa anomenava l'emoció de descobrir".

De la seva estada a Nova York amb Ochoa, Salas recorda "el seu rigor experimental, la seva dedicació i el seu entusiasme". Va ser en tornar a Espanya quan va decidir, amb el seu marit, que havien d’"iniciar un nou grup de recerca" i triar com a "sistema de treball el bacteriòfag ɸ29", al Centre d'Investigacions Biològiques de Madrid, en una època sense “cap tipus d'ajuda estatal per a la investigació".

La doctoranda també va recordar l'etapa en la qual, ja en una línia d'investigació independent de la que va escollir Viñuela, es va centrar en l'estudi de la regulació genètica del ɸ29 "un sistema complex que pot servir com a model de mecanisme de control de l’expressió genètica”.

Dels fruits pràctics que ha donat la seva trajectòria investigadora, Salas ha destacat la síntesi in vitro de DNA per mitjà de l'amplificació basada en la polimerasa de ɸ29, i ha ressaltat com "d'un treball fonamentalment bàsic s'han derivat importants aplicacions biotecnològiques i resultats extrapolables a altres virus d'interès sanitari i econòmic, com l'adenovirus humà, el virus de la poliomielitis, el de la encefalomiocarditis, els virus de l'hepatitis B i C i una varietat de virus de plantes”. En aquest sentit, Salas ha subratllat la importància de la investigació bàsica citant Ochoa: "cal fer recerca bàsica de qualitat i cal deixar llibertat a l'investigador", remarcant que "un país sense investigació és un país sense desenvolupament" i concloent que "cal que potenciem la nostra investigació bàsica de qualitat, ja que serà la base per al desenvolupament del nostre país".

Salas també ha compartit la satisfacció que per a ella suposa "formar futurs científics, dirigir-los i encoratjar-los en els molts moments de desànim que hi ha al llarg dels quatre anys que dura una tesi doctoral i, sobretot, ser testimoni dels seus èxits" , però ha recordat que "cal potenciar la recuperació de joves investigadors excel·lentment preparats" que marxen altres països.

En el discurs de cloenda, la rectora de la UAB, Margarita Arboix, ha descrit la doctoranda com a "una gran dona i una gran científica que per a mi era un mite en la meva època d'estudiant". D'entre les qualitats i valors de Margarita Salas, Arboix ha destacat la seva capacitat lluitadora, des que "el 1960 va començar a treballar en qüestions que pràcticament ningú coneixia", fins al seu retorn a Espanya apostant per la investigació com a mitjà per "fer créixer el seu país"; la seva capacitat per "compartir la seva recerca de manera didàctica"; la seva "defensa clara per la igualtat a tots els nivells"; així com la seva "honestedat".

El Cor de Cambra de la UAB ha amenitzat l'acte amb la interpretació de les peces musicals Universitas, escrita per Poire Vallvé i Rafel Simó pel 50è aniversari de la UAB, i Loch Lomond, popular escocesa amb arranjaments de J.Quick.

Amb motiu de la investidura de la doctora Margarita Salas, emmarcada en la celebració del 50è aniversari de la UAB, la Biblioteca de Ciència i Tecnologia (BCT) ha preparat una exposició i una pàgina web amb entrevistes i informació sobre la seva vida i obra.

Més informació: Àlbum de fotografies de l'acte d''honoris causa' de Margarita Salas
Llibret de l'acte d''honoris causa' de Margarita Salas