Sala de premsa Premsa i mitjans

L'exposició "El sexe a l'Època Romana" arriba a la UAB

Exposició Sexe a l'Època Romana
La Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB acollirà, del 5 d’abril al 15 de juny, una exposició que desvetlla els aspectes més íntims de la vida dels romans, a través d’una selecció d’una vuitantena de peces procedents de col·leccions arqueològiques catalanes i de les imatges i dels textos llatins més suggeridors.

19/03/2018

Gràcies al conveni de col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona amb el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el proper dijous 5 d’abril a les 11:00h s’inaugurarà, a la Sala de Revistes de la Biblioteca d’Humanitats, l’exposició “El Sexe a l’Època Romana”, organitzada i produïda pel Museu d’Arqueologia de Catalunya i conceptualitzada i comissariada pel Museu de Badalona.

Aquesta mostra, adreçada a un públic adult, presenta un conjunt de peces d’època romana conservades en museus catalans; reproduccions de pintures del moment, sovint molt explícites, i textos d’autors llatins. El conjunt dóna a conèixer l’univers sexual de l’antiga Roma des de la República fins al segle IV dC. L’exposició es divideix en cinc grans àmbits: el sexe en el matrimoni, diferents maneres de fer l’amor, les relacions extramatrimonials, l’art de la seducció, i la sexualitat dels déus, amb qui s’emmirallen els homes.

Els consells d’Ovidi, de Sèneca, de Plaute o de Suetoni serveixen per contextualitzar les peces que s’hi exposen i ens parlen de la vida íntima dels antics romans. Així s’hi poden contemplar objectes de tipus religiós o ritual, peces de l’àmbit públic i de la intimitat domèstica, com ara la “Venus de Badalona”, el “Vas de Bílbilis” (Calatayud), el “Fal·lus de Sasamón” o un extens conjunt de llànties eròtiques.

“El Sexe a l’Època Romana” és la primera exposició de producció pròpia d’Arqueoxarxa i la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya, en els quals la UAB participa a través de diferents seus del Campus d’Arqueologia i Paleontologia. La mostra té com a principal objectiu apropar el patrimoni arqueològic català a tothom mitjançant l’exposició d’una vuitantena de peces procedents de diferents col·leccions arqueològiques de tot Catalunya.

La mostra es complementarà amb una sèrie diàlegs al voltant dels diversos àmbits temàtics de l’exposició, els quals tindran lloc al vestíbul d’accés als departaments de Prehistòria i Antropologia.

Aquesta iniciativa, que s’emmarca dins els actes de celebració de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, ha estat promoguda per la Facultat de Filosofia i Lletres i la CORE en Patrimoni Cultural de la UAB CEI. Forma part de les activitats del 50è aniversari de la Facultat de Lletres i de la UAB, i compta amb la col·laboració de la Biblioteca d’Humanitats, el Vicerectorat de Relacions Institucionals i Cultura de la UAB i Cultura en Viu.