Sala de premsa Premsa i mitjans

Manifest de la UAB amb motiu del 8 de març

8Marc2018
En representació de la UAB, cinc dones imprescindibles per al funcionament de la UAB (una estudiant d'Educació Social, una treballadora del servei de neteja extern, una PDI/Doctoranda FPI, una PAS interina i una PAS Capítol VI) han llegit a la Pl.Cívica aquest manifest amb motiu del 8 de març:

07/03/2018

Demà 8 de març, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones, s’ha convocat, de forma inèdita, una jornada de vaga i mobilitzacions feministes a nivell internacional. Es proposa que les dones d’arreu del món aturem l’activitat de cura, domèstica, educativa, laboral i de consum per posar de manifest la importància de la nostra aportació, així com per denunciar les desigualtats, discriminacions i violències que persisteixen sobre nosaltres.

Les dones continuem sent les principals responsables del treball domèstic i de cura, és a dir, el conjunt de tasques quotidianes imprescindibles per a la reproducció de la vida humana i l’esdevenir social. Malgrat el seu caràcter imprescindible, aquests treballs continuen invisibles social i econòmicament de manera que també fan invisible la dedicació diària de la majoria de dones a nivell mundial. Si per un dia deixem d’atendre les tasques domèstiques i de cura les farem visibles tot reclamant la seva importància social i la necessitat de repartir-les entre homes i dones. L’atribució femenina de la responsabilitat de les activitats domèstiques i de cura condiciona l’accés i la presència de les dones a la vida pública ja sigui en termes educatius, laborals o polítics:

-       Persisteixen les desigualtats dins del mercat laboral en forma de segregació vertical, segregació horitzontal, bretxa salarial i assetjament sexual;

-       Persisteixen les discriminacions de les dones per accedir als recursos com ara el temps, l’educació, l’ocupació o les pensions;

-       Persisteixen les violències contra les dones per raó de gènere, identitat de gènere,  expressió de gènere o identitat sexual.

En definitiva, a nivell mundial, el treball domèstic i de cura és invisible, la pobresa té rostre de dona, la precarietat és femenina i la violència és masclista.

A la Universitat no vivim aïllades d’aquesta realitat que s’expressa en múltiples dimensions: malgrat que accedim més dones a la universitat persisteix la segregació dels àmbits de coneixement tot condicionant la trajectòria laboral; malgrat que som més dones dins del col·lectiu de PAS tenim menys representació en els càrrecs de més responsabilitat; malgrat que iniciem el doctorat més dones tenim més homes catedràtics; no es garanteix la perspectiva de gènere en la formació; i l’impacte de gènere de la recerca segueix com assignatura pendent.

Més enllà de la Universitat, tal com diu el manifest dels col·lectius feministes: “Les nostres identitats són múltiples, som diverses. Vivim als pobles i a les ciutats, treballem en l’àmbit laboral i en el de les cures. Som paies, gitanes, dones amb diversitat funcional, migrades i racialitzades. Les nostres edats són totes i ens sabem lesbianes, trans, bisexuals, inter, queer, hetero… Som les que no hi són: som les assassinades, som les preses, som les que es van quedar al mar, som les que es van quedar a les fronteres. Som TOTES” i demà volem parar el món i cridar:

 PROU! De desigualtats en el repartiment dels treballs

PROU! D’invisibilitat del treball domèstic i de cura

PROU!​ De desigualtats i discriminacions en l’àmbit laboral

PROU! De discriminacions en l’accés als recursos

PROU! D’agressions, humiliacions, marginacions o exclusions.

PROU! De violències masclistes, quotidianes i invisibilitzades 

PROU! D’opressió per les orientacions i identitats sexuals

D’acord amb el compromís de la UAB amb el principi d’igualtat i no discriminació entre homes i dones, us animem a la mobilització feminista donant suport a totes les seves reivindicacions. Per això, convidem a tota la comunitat universitària a participar activament en la jornada de vaga i mobilitzacions de demà. Cal que la societat prengui consciència que les reivindicacions de les dones són importants. Confiem que el conjunt d’aquestes accions contribueixin a avançar en el camí de la igualtat i l’eradicació de les desigualtats, les discriminacions i les violències.



Seccions sindicals ADT, CAU, CCOO, CSIF, UGT i Equip de Govern UAB.