Sala de premsa Premsa i mitjans

La Biblioteca de Ciència i Tecnologia acull un nou cicle d’exposicions sobre ciència ciutadana

Ciencia Ciutadana
La Biblioteca de Ciència i Tecnologia i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) han engegat un projecte expositiu conjunt per tal de difondre la ciència ciutadana entre la comunitat universitària.

13/12/2017

Del del 28 de novembre passat fins a finals de gener de 2018 la Biblioteca de Ciència i Tecnologia de la Facultat de Ciències i Biociències de la UAB acull una exposició sobre els projectes BeWater i Mosquito Alert. Aquesta activitat forma part del cicle d’exposicions que enguany estarà dedicada als projectes de ciència ciutadana del CREAF.

Durant uns mesos els 5 projectes de ciència ciutadana del CREAF seran protagonistes de l’exposició de la Biblioteca de Ciència i Tecnologia de la UAB. Des de fa uns anys el CREAF ha consolidat la seva línia de recerca dedicada a la ciència ciutadana i s’ha posicionat en aquesta temàtica.

La ciència ciutadana fa referència a involucrar el públic general a diverses activitats de recerca científica aportant informació valuosa, ja sigui compartint coneixement, ajudant a recol·lectar i analitzar dades, interpretant resultats, fent nous descobriments, desenvolupant tecnologies i aplicacions o resolent problemes complexos.

L’evolució de les noves tecnologies ha facilitat aquesta connexió entre científics i públic general. Gràcies a això, el sector científic i la societat en general poden desenvolupar noves polítiques, posar-les en pràctica i donar resposta a molts desafiaments als què s’enfronta la societat actual.

Fins al mes de juny de 2018 passaran per les vitrines de la biblioteca els següents projectes:

Mosquito Alert (novembre, 2017 -gener 2018): la seva missió és controlar els mosquits vectors de malalties unint els esforços de la ciència, la gestió i la col·laboració ciutadana. En aquest sentit, els voluntaris que participen poden enviar fotografies a través d’una aplicació per a mòbils.

BeWater (novembre, 2017 – gener, 2018): aquest projecte promou l’adaptació al canvi global en la gestió de l’aigua a la  Mediterrània mitjançant processos participatius de co-creació per tal de definir problemes i buscar solucions conjuntament entre científics i la ciutadania.

GroundTruth 2.0 (febrer, 2018): aquest gran projecte avalua l’efectivitat de sis observatoris ciutadans que estudien el medi ambient. Un d’aquests observatoris és RitmeNatura.cat, liderat des del CREAF, on s’estudia la fenologia de les plantes.

Natusfera (març – abril, 2018): és una plataforma online cooperativa, des de la que qualsevol persona pot penjar fotografies de natura i una xarxa d’experts n’identifica el nom científic. Totes les dades les recull la gran base de dades de biodiversitat GBIF.

AlertaForestal (maig – juny, 2018): el seu objectiu és analitzar l’estat de salut dels boscos catalans i fer-ne previsions de cara el futur, tenint en compte el canvi climàtic i altres canvis ambientals. La ciutadania pot participar en diferents campanyes d’alerta
 
Més informació:
Web del Servei de Biblioteques