Sala de premsa Premsa i mitjans

La UAB es compromet amb la salut mental "visible i sense estigmes"

Festa Major
La UAB ha dedicat la festa major d'enguany a la protecció de la salut mental per tal de "posar a l'agenda social" aquesta qüestió. A més, en el curs del seu 50è aniversari, la UAB ha recuperat els gegants que van ser creats el 1987 i que enguany han tornat a ballar a la festa.

10/11/2017

El 9 de novembre, la UAB va celebrar la seva festa major, organitzada sota el lema "La salut mental, visible i sense estigmes a la UAB". Els pregoners, Georgina Giner i Xavier Tudó, van fer una crida a assolir una universitat "accessible per a tothom" i a sensibilitzar la comunitat universitària davant de les malalties mentals. La festa, a més, va omplir el campus d'activitats lúdiques i concerts i va recuperar els gegants de la Universitat, que van tornar a ballar al campus amb motiu del cinquantè aniversari de la institució.

El pregó va ser presentat per la vicerectora d'Alumnat i Ocupabilitat, Sara Moreno, que va aclarir primerament que la UAB havia decidit mantenir la celebració de la festa major com a espai de "reivindicació i de sensibilització" però sense obviar "el moment excepcional que vivim" a Catalunya actualment. Va criticar els darrers episodis d'empresonaments, aplicació de l'article 155 de la Constitució i intervenció econòmica "que afecta l'autonomia universitària", i va reiterar "l'aposta radical pel diàleg" de la UAB, tot emfatitzant que aquesta és "l'única via per resoldre el greu problema polític" actual.

Moreno va lloar el treball realitzat per la comunitat universitària per fer realitat la festa major i va explicar que la UAB aposta per "posar a l'agenda social els problemes relatius a la salut mental". Per remarcar la importància d'aquest àmbit, va explicar que "una de cada quatre persones, al llarg de la seva vida, pateix algun problema relacionat amb la salut mental".

Per això, segons va afirmar el pregoner Xavier Tudó, "és important desestigmatitzar" les malalties mentals. Tudó, que és estudiant del Grau de Bioquímica, va agrair que la UAB "aporti el suport de la comunitat educativa" en aquest àmbit i va reivindicar que "cal parlar dels perquès de les malalties mentals". Segons va afirmar, vivim en una societat "que afavoreix el benefici d'uns pocs" sobre la majoria i que provoca "l'augment d'aquest tipus de trastorns". Concretament, va incidir en l'impacte de mesures com les pujades de taxes, la manca de beques o les retallades econòmiques en les condicions dels universitaris.

L'altra pregonera, Georgina Giner, estudiant del Grau de Sociologia, va assegurar que "el millor que pot fer la universitat és esdevenir accessible per a les persones que patim malalties mentals". Segons va explicar, els estudis universitaris imposen "ritmes difícils de seguir si pateixes ansietat", i va reivindicar una universitat "feta per a tothom". Giner i Tudó van convidar la comunitat universitària a participar en el grup d'activisme a favor de la salut mental que estan impulsant actualment a la UAB.

Tornen els gegants

Durant la festa, el campus es va omplir de paradetes, actuacions musicals i activitats culturals, solidàries i esportives. A més, amb motiu del 50è aniversari de la UAB, els gegant de la UAB van tornar a ballar a la festa major. Van ser presentats pel vicerector de Relacions Institucionals i Cultura, Carlos Sánchez, que va explicar que els gegants han estat restaurats per Jaume Coma, Gerard Pouget, Víctor Llangostera, Joan Parellada, Miquel Burgès i altres membres de la colla gegantera de Molins de Rei. Els mateixos membres de la colla van treure els gegants i els van fer ballar durant la festa.