María Josefa Yzuel, premi igUAltat 2017

María Josefa Yzuel

La catedràtica emèrita del Departament de Física, María Josefa Yzuel, ha obtingut el Premi igUAltat 2107 de la Universitat d'Alacant, pel seu compromís per la igualtat de gènere i la seva trajectòria acadèmica.

02/03/2017

El premi igUAltat 2017 de la Universitat d'Alacant per la promoció de la igualtat d'oportunitats entre homes i dones, ha recaigut en la professora M. Josefa Yzuel, catedràtica emèrita del Departament de Física. El premi reconeix aquelles persones, col·lectius, entitats o institucions que han destacat per les seves actuacions en defensa de la igualtat entre dones i homes, i reconeix trajectòries professionals que exemplifiquen l'excel·lència de les acadèmiques, per visibilitzar l'aportació de les dones a l'avanç científic i al progrés social, i trencar així amb la visió androcèntrica que preval sobre la ciència, la investigació i l'Acadèmia. Aquest reconeixement es va concedir per primera vegada l'any 2013, coincidint amb els actes commemoratius del Dia Internacional de les Dones.

Amb una dilatada producció científica amb enorme repercussió en diferents àrees de l'Òptica, la investigació de la professora Yzuel ha tingut la seva aplicació i desenvolupament en àmbits com la imatge mèdica on va proposar, per primera vegada, l'aplicació de tècniques específiques per a la millora de les imatges diagnòstiques. La proposta de la catedràtica arriba amb un ampli aval tant dins com fora de la Universitat d'Alacant, on ha comptat amb el suport de diferents centres, departaments i grups de recerca, amb molts dels quals, a més, uneix una sòlida i extensa relació acadèmica i investigadora.

Amb les millors qualificacions, es llicencia en Ciències Físiques en 1962 i arriba al grau de Doctor en 1966. En 1967 va sortir a l'estranger per continuar la seva formació quan no era una pràctica estesa, tampoc entre els homes, en obtenir una beca postdoctoral del British Council per a una estada a la Universitat de Reading (Regne Unit), l'única dona que la gaudiria en aquella edició.

Juntament amb la seva tasca acadèmica i científica, María Josefa Yzuel Giménez s'ha compromès i participat amb nombroses societats científiques, tant nacionals com internacionals. Va ser la primera dona a presidir la Societat Espanyola d'Òptica (1993-1996) i secretària general de l'European Optical Society (1996-1998), exercit per primera vegada per una persona científica espanyola. També va ser presidenta de SPIE The international society for Optics and Photonics l'any 2009.

Al llarg de la seva carrera ha defensat el paper de les dones en la ciència, visibilitzant la seva aportació al desenvolupament i al progrés social. Des de la creació de l'Associació de Dones Investigadores i Tecnològiques (AMIT), contribueix a la defensa de la no discriminació i igualtat d'oportunitats entre dones i homes en l'acadèmia amb l'objectiu d'ajudar i promoure la incorporació d’investigadores novells a la carrera científica . El seu compromís la va portar a fundar el Grup de Dones en la Física de la Reial Societat Espanyola de Física.

María Josefa Yzuel va ser la presidenta del Comitè Espanyol de l'Any Internacional de la Llum i és doctora honoris causa per dues universitats.

El guardó es lliurarà el proper dimecres 8 març 2017 a les 19:00 h. al Paranimf de la Universitat d'Alacant, en el marc dels actes institucionals organitzats en commemoració del Dia Internacional de les Dones.

 

Notícies relacionades

Totes les notícies