Ajut per a Jordi Roquer de la Fundación Cultural Latin Grammy

El profesor del Departament d’Art i de Musicologia de la UAB Jordi Roquer.

Jordi Roquer, professor del Departament d’Art i de Musicologia, ha rebut un ajut per a preservació de 5.000 dòlars de la Fundación Cultural Latin Gammy per a la digitalització d'una selecció d’obres d’un alt valor musicològic, localitzades en rotlle de pianola a la ciutat de Quito, dins l’Arxiu Històric de l’Equador.

02/02/2017

En total, es preveu digitalitzar mig centenar d’obres d’autors com Carlos Ortiz, Ramón Moya o Fray Agustín de Azkúnaga i gèneres de la música tradicional equatoriana com el pasillo, el san juanito o el yaraví. També cal destacar l’interès dels primers ritmes de ball provinents dels Estats Units com el ragtime o el foxtrot, que, com passa a la resta de països, arriben a l'Equador en forma de rotlles de pianola.
 
“Un cop digitalitzats el material musical, serà possible deduir interessants pautes de consum, recepció i fins i tot d'intercanvi d'estètiques entre països. Alguns exemples d'interès són la possibilitat de plantejar noves hipòtesis sobre l'entrada del jazz primerenc a l'Amèrica del Sud o l'ús de la músiques populars com a eina per a la construcció d'una identitat nacional”, assenyala Jordi Roquer.

El projecte tindrà una durada d’un any i es durà a terme a la UAB, on els investigadors del Departament de Musicologia disposen del dispositiu per digitalitzar els rotlles de pianola que han desenvolupat en col·laboració amb el Centre de Visió per Computador. Per a dur a terme el projecte, Roquer compta amb la col·laboració del musicòleg equatorià Diego Rodríguez, qui l’any passat va cursar els seus estudis de màster en musicologia a la UAB. Rodríguez desplaçarà amb els rotlles des de Quito a Barcelona per treballar amb l’equip de recerca sota la supervisió del professor Roquer.

Amb aquest ajut la Fundación reconeix “l’excel·lència de projectes que preserven els gèneres musicals llatins, com és aquest cas, que ha estat seleccionat després d’una atenta i curosa avaluació de totes les candidatures”.
 
Ajut per enregistrar Mompou i Blancafort a Londres

Jordi Roquer acaba de rebre també un altre ajut, concedit per l’Association for Recorded Sound Collections (ARSC) dels EUA i dotat amb 2.300 dòlars per enregistrar les obres que Frederic Mompou i Manuel Blancafort van composar en aquest suport i que restaven inèdites fins que l’investigador les va trobar l’any 2015.

“Sovint oblidem que els rotlles de pianola són una forma popular i primerenca de tecnologia d’enregistrament musical”, indiquen des de l’Associació en l’argumentació de l’ajut. “El projecte del professor Roquer permetrà contractar un pianolista especialista i un enginyer d’enregistrament i disposar d’aquests enregistraments a Internet en un futur”, conclouen.

 

Notícies relacionades

Totes les notícies