Sala de premsa Premsa i mitjans

Investigadors de la UAB participen al Pint of Science 2016

Pint of Science
El festival de xerrades científiques Pint of Science torna als bars de Barcelona els dies 23, 24 i 25 de maig. Nou investigadors de la UAB hi participen, impartint xerrades sobre investigacions en neurociències, teràpia gènica o visió per computador.

18/05/2016

Pint of Science porta la ciència als bars a través xerrades interessants, divertides i importants sobre les últimes recerques científiques, en un format accessible al públic. El festival, que va néixer el 2012 al Regne Unit i se celebra de forma simultània a bars de tot el món, torna per segona vegada a 21 ciutats d'Espanya els dies 23, 24 i 25 de maig.

Enguany, nou investigadors de la UAB participen a les xerrades que es celebren a Barcelona, als bars Michael Collins, La Iguana, Bacanal Cafè, Balius, BlackLab Brewhouse, Mikkeller i Mau Mau. Tractaran temes diversos que van des de les neurociències o la teràpia gènica a la participació ciutadana en la ciència.

El 23 de maig, l'investigador del Centre de Visió per Computador Fernando Vilariño oferirà la xerrada "Un lab de experièncias culturals a la biblio" al Mikkeller Bar, en què explicarà què és un Library Living Lab i l'experiència amb la biblioteca de Volpelleres, on els usuaris poden explorar de quina manera la tecnologia transforma la nostra experiència d'accés a la cultura, treballant amb científics, artistes i bibliotecaris. Els ciutadans estan convidats a participar de manera directa en el disseny de les activitats juntament amb tots els actors de la societat.

El mateix dia al Balius Bar, Albert Quintana, investigador de l'Institut de Neurociències de la UAB impartirà la xerrada "Deconstruint el cervell" i exposarà com funciona el cervell i la seva complexitat per entendre com sentim, respirem, mengem, estimem o pensem.

El dimarts 24 de maig, el Mikkeller Bar acollirà la xerrada "La participació ciutadana en ciència i tecnologia", a càrrec de Miquel Domènech, del Departament de Psicologia Social de la UAB. Domènech parlarà sobre les dificultats que experimenten els ciutadans per fer sentir la seva veu en els processos d'elaboració i implementació de polítiques i serveis de diversa índole i reflexionarà sobre si és possible que la ciutadania participi en la producció de coneixement o de tecnologies.

Al Balius Bar, també el dimarts, Roser Nadal i Antonio Armario, de l'Institut de Neurociències de la UAB, explicaran com està relacionat l'estrès amb moltes psicopatologies diferents i com afecta al nostre cervell, en la xerrada "Cervells a punt d'un atac d'estrès".

L'últim dia del festival, el 25 de maig, José Aguilera, del Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular de la UAB parlarà sobre el "Bòtox i altres toxines, alguna cosa més que estètica" al Balius Bar i farà un repàs amè dels seus mecanismes d'acció i de com podrien arribar a ser els fàrmacs més poderoros del mercat. A continuació, la investigadora de l'Institut de Neurociències Ana Candalija impartirà la xerrada "Neurotoxines: atac al sistema nerviós", en què es centrarà en els tòxics que afecten el complex funcionament del nostre sistema nerviós i com curiosament s'ha descobert que alguns d'aquests letals verins poden tenir també una aplicació terapèutica en diferents malalties o fins i tot en la indústria estètica.

Al Bacanal Cafè, Luca Maggioni, investigador del Centre de Biotecnologia Animal i Teràpia Gènica de la UAB (CBATEG) farà una "Introducció a la teràpia gènica", explicant els conceptes clau per ajudar a comprendre la intervenció posterior de Virginia A. Haurigot, també del CBATEG, que explicarà exemples de l'extraordinari potencial dels fàrmacs de teràpia gènica en la ponència "Teràpia gènica: medicaments fets amb gens".

Més informació: Pint of Science Barcelona