Sala de premsa Premsa i mitjans

Quatre projectes de l'Esfera UAB-CEI guanyen el Fons d'Emprenedors de Repsol

repsol 2015
Dels nou projectes guanyadors d'aquesta edició del Fons d'Emprenedors de la Fundació Repsol, quatre són iniciatives d'investigadors i emprenedors de l'Esfera UAB-CEI. Energy Harvesting, Solar Oxides, Siterm i Fuelium són els quatre projectes del campus de la UAB seleccionats.

15/09/2015


El passat 11 de setembre la Fundació Repsol va donar a conèixer els noms dels nou guanyadors del Fons d'Emprenedors 2015, que enguany celebra la 4a edició. Es tracta d'una incubadora de projectes empresarials que desenvolupen solucions innovadores en el camp de l'eficiència i l'estalvi energètic.

El Fons ofereix dues categories d'ajudes: una per a projectes empresarials consolidats i una altra per a idees que encara necessiten passar per un procés de maduració.

Els quatre projectes guanyadors, que han estat escollits d'entre més de 200 propostes, rebran una ajuda econòmica de fins a 288.000 euros durant un màxim de dos anys. Per altra banda, les cinc idees escollides rebran 24.000 euros durant un any. Igualment, els nou guanyadors comptaran amb un equip de tutors, formació específica i assessors tècnics i legals. A més, disposaran d'un espai d'oficina dins del Centre de Tecnologia Repsol.  

Quatre guanyadors de l'Esfera UAB-CEI

Dels nou projectes guanyadors d'aquesta edició del Fons d'Emprenedors, quatre són iniciatives d'investigadors i emprenedors de l'Esfera UAB-CEI. Energy Harvesting, Solar Oxides, Siterm i Fuelium són les quatre propostes que han estat seleccionades. Destaquen pel seu elevat nivell de qualitat i innovació i persegueixen una major eficiència energètica en diversos àmbits d'actuació, que van des de la producció i generació d'energia fins a la seva distribució i ús final.

Després de ser incubada durant un any en qualitat d'idea, Energy Harvesting ha tornat a ser guanyadora del programa de Repsol, aquest cop com a projecte consolidat. Es tracta d'una tecnologia que permet recuperar part de la calor residual industrial i aprofitar-la com energia. Aquest projecte ha estat desenvolupat per Raúl Aragonès, Carles Ferrer i Roger Malet, investigadors de l'Escola d'Enginyeria de la UAB i impulors de l'spin-off AEInnova.

Per la seva banda, el projecte Solar Oxides es centra en la fabricació de cèl·lules solars fotovoltaiques mitjançant impressió 3D. Per a aquest procés s'utilitzen òxids conductors, un material abundant en la naturalesa, no tòxic, estable i de baix cost. Aquestes cèl·lules han estat dissenyades pels investigadors Alberto Calleja i Xavier Sintas, de l'empresa Oxolutia, spin-off de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB CSIC).

La idea Fuelium, dels investigadors Neus Sabaté, Sergi Gassó i Juan Pablo Esquivel de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM CSIC), ofereix bateries de paper capaces d'alimentar una varietat de dispositius d'un sol ús, com els de diagnòstic portàtil. A diferència de les piles, aquestes bateries només generen la quantitat d’energia necessària per a cada aplicació i no contenen ni metalls pesats ni nocius per a la salut. Estan fetes principalment de paper, carboni i metalls biodegradables.

La proposta de Siterm es centra en la detecció de fugues de gas mitjançant microsensors tèrmics autònoms instal·lats a  les canonades. La novetat d'aquests sensors és que aprofiten la calor residual de la mateixa canonada per generar l'energia necessària per autoabastir-se, cosa que redueix el seu cost i manteniment. L'equip que està al darrere d'aquest projecte està format pels investigadors Javier Rodríguez Viejo i Aitor Lopeandia, del Departament de Física de la UAB, Llibertat Abad i Francesc Xavier Muñoz Pascual, de l'IMB-CNM i Antonio López, de la UPC.