Cercador

Tema

Data

Des del

Fins al

Publicacions

Resultats del 1 al 4 de 124

Biologia

Devots i descreguts. Biologia de la religiositat

Autor: Adolf Tobeña és doctor en Medicina i diplomat en Psiquiatria per la UAB. Actualment és catedràtic de Psicologia Mèdica i director del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la mateixa universitat. Ha dirigit programes de debat a la ràdio i la televisió i escrit a premsa generalista i revistes especialitzades. Ha rebut premis de periodisme i de divulgació científica, entre ells el Premi Crítica “Serra d’Or” de Recerca (Ciències) per aquest llibre.

Resum: Aquest llibre aborda les bases biològiques de la creença religiosa i, més concretament, constitueix una incursió en la neurobiologia de la religiositat, de les conviccions antireligioses i de l'escepticisme davant un afer tan delicat. En aquest passeig repassarem els avenços en les indagacions anatòmiques, moleculars i cognitives sobre la tendència a les creences transcendentals i a les propensions descregudes. A hores d'ara comença a albirar-se la possibilitat d'ancorar les inclinacions a l'espiritualitat, la transcendència i la devoció religiosa en circuits i engranatges del cervell. Aquest serà, per tant, el territori a trepitjar malgrat que sovint perdrem de vista el teixit nerviós per endinsar-nos en les arquitectures de les tasques cognitives que secreta el cervell o en els costums i normes socials on de manera tan promíscua s'incardinen les creences i els hàbits devots.

Editorial: Publicacions de la Universitat de València Any d'edició: 2013

Geografia

Neighborhood as Refuge

Autor: Isabelle Anguelovski és Investigadora Marie Curie i Investigadora Sènior a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la UAB. És una científica social formada en planificació urbana i ambiental (PhD, Massachusetts Institute of Technology, 2011) i en desenvolupament internacional (Université de Paris I-Sorbonne, 2001), la investigació de la qual es troba en la intersecció de la planificació i la política urbana, la desigualtat social i els estudis de desenvolupament.

Resum: A Neighborhood as Refuge. Community Reconstruction, Place Remaking, and Environmental Justice in the City, Isabelle Anguelovski presenta un nou marc global per a la comprensió de l'acció de la justícia ambiental a les ciutats, amb el dret a un ambient de comunitat saludable en el seu nucli. Ella investiga i compara tres barris minoritaris de baixos ingressos que s’han organitzat per a millorar la qualitat ambiental i l'habitabilitat: el Casc Antic, a Barcelona; Dudley, a la secció de Roxbury de Boston; i Cayo Hueso, a l'Havana. Malgrat les diferents històries i contextos polítics d'aquestes tres comunitats, Anguelovski troba patrons similars d'activisme. Ella mostra que darrere dels exitosos esforços de revitalització hi ha el que ella anomena xarxa "de baix a baix" (“bottom to bottom”), i descriu com, amb el temps, els projectes ambientals proporcionen beneficis psicològics i serveixen com una forma de guarir un barri urbà marginal i ambientalment traumatitzat.

Editorial: The MIT Press Any d'edició: 2014

Filosofia

How Reason Almost Lost Its Mind: The Strange Career of Cold War Rationality

Autor: Thomas Sturm, un dels autors d’aquest llibre de redacció col·lectiva, és investigador Ramón i Cajal al Departament de Filosofia de la UAB. Aquest doctor en filosofia ha estudiat el treball de filòsofs com ara Kant o Kuhn i els darrers anys ha investigat especialment la història de la ciència i com pot ajudar a comprendre algunes de les relacions epistemològiques que existeixen entre la filosofia i la psicologia.

Resum: Als Estats Units en l'apogeu de la Guerra Freda, aproximadament entre el final de la Segona Guerra Mundial i la dècada de 1980, un nou projecte de redefinició de la racionalitat va ordenar l'atenció de ments agudes, poderosos polítics, fundacions adinerades i alts comandaments militars. La seva base eren la ciències humanes -la psicologia, la sociologia, la ciència política i l'economia, entre d'altres- i els seus participants es van allistar en una campanya intel·lectual per esbrinar el que havia de significar la racionalitat i la forma en què podria ser desplegada.

How Reason Almost Lost Its Mind dóna vida a les persones i llocs que van jugar un paper clau en el plantejament d'una "racionalitat de la Guerra Freda". Els que prenien les decisions es van aprofitar d'aquesta imatge de la racionalitat -optimitzadora, formal, algorítmica i mecànica- en la seva recerca per entendre fenòmens tan diversos com les transaccions econòmiques, l'evolució biològica, les eleccions polítiques, les relacions internacionals i l'estratègia militar. Els autors fan una crònica i il·luminen el que significava ser racional en l'era de l'arriscada política nuclear.

Editorial: The University of Chicago Press Any d'edició: 2013

Traducció i Interpretació

Los contratos traducidos [...]

Autor: Carme Bestué és professora lectora a la Facultat de Traducció i Interpretació i coordinadora del Postgrau de Traducció Jurídica de la UAB. Ha exercit com a advocada especialitzada en temes de dret civil, mercantil i penal i ha treballat com a traductora i intèrpret per a tribunals i cossos de seguretat. Actualment participa en un projecte que es dedica a la investigació en l’àmbit de la localització del dret tecnològic.

Resum: Los contratos traducidos. La traducción de los contratos de licencia de uso de programas de ordenador, fruit de la recerca en l’àmbit fronterer entre les disciplines de la traducció, la localització i el dret, reflexiona també sobre la traducció i implantació en el nostre ordenament jurídic dels models i institucions creades a la cultura jurídica anglosaxona. La traducció és avui en dia creadora de noves formes contractuals en la cultura d’arribada, la qual cosa no és novetat, però ara aquesta traducció es fa de manera gairebé automatitzada i el traductor aporta ben poca cosa en aquesta transferència del coneixement. Aquesta obra aporta coneixements culturals que volen ajudar el traductor a prendre decisions autònomes i reflexionades més enllà del camí trillat de les memòries de traducció.
Els contractes de llicencia d’ús de programari d’ordinador representen un gran volum de feina dintre dels processos de la localització i de la  traducció jurídica. Les propostes i els exemples que es mostren en aquest llibre poden ser emprats en la traducció de molts altres tipus de contractes.

Editorial: Tirant lo Blanch Any d'edició: 2013

Resultats del 1 al 4 de 124

Si tens propostes: premsa.ciencia@uab.es

2014 Universitat Autònoma de Barcelona

DL B.11870-2012 ISSN 2014-6388