Cercador

Tema

Data

Des del

Fins al

Publicacions

Resultats del 1 al 4 de 130

Dret

Els transgènics i la seva patentabilitat. Implicacions en la realització dels drets humans

Autor: Júlia Lladós Vila és llicenciada en Ciències Polítiques i de l'Administració per la Universitat Pompeu Fabra i té un màster en Dret del Medi Ambient per la Universitat del País Basc i un altre en Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya, la qual cosa se suma al seu pas per entitats com les Nacions Unides, la Creu Verda Internacional i la Diputació de Barcelona. Actualment realitza el doctorat en Dret Constitucional Europeu a la UAB.

Resum: Aquest estudi dels aspectes legals de l’aplicació de l’enginyeria genètica a l’agricultura exposa de quina manera l’Acord sobre els Aspectes dels Drets de la Propietat Intel·lectual relacionats amb el Comerç fa discutible el propòsit inicial de la biotecnologia agrícola de “guarir” la fam al món. Així mateix revisa els nous protocols de la Conferència de les Parts en el Conveni sobre la Diversitat Biològica, els quals suposen un canvi de discurs al respecte, per la qual cosa l’autora subratlla la necessitat del seu compliment i recomana la gestió pública dels transgènics per reduir els riscos ambientals i socioeconòmics que actualment impliquen.
Aquesta obra ha estat guardonada en el marc de la cinquena edició del Premi de Recerca en Drets Humans, que convoca anualment el Departament de Governació i Relacions Institucionals.

Editorial: Generalitat de Catalunya Any d'edició: 2014

Biologia

Notícies sobre evolució: la teoria i els nous coneixements

Autor: Jaume Terradas és un dels primers impulsors de la investigació en ecosistemes terrestres així com de l'educació ambiental. Catedràtic emèrit d'Ecologia de la UAB, fundador del CREAF i membre de l'IEC, va ser el primer president de l'Asociación Española de Ecología Terrestre, vicepresident de la Institució Catalana d'Història Natural i membre del Consell de Protecció de la Naturalesa de la Generalitat, entre altres posicions rellevants. És autor de nombrosos llibres sobre ecologia, per diversos dels quals ha rebut prestigiosos reconeixements i premis.

Resum: El desenvolupament dels coneixements en biologia molecular, genòmica i epigenètica, biologia del desenvolupament, microbiologia, ecologia i ciències del comportament i en molts altres camps aporta una allau d'informacions relacionades amb l'evolució. Per a alguns científics destacats, el paradigma imperant des de fa setanta anys, la Síntesi Moderna o neodarwinisme, no pot integrar molts nous coneixements, i l'evolució va molt més enllà de processos de mutació i selecció. Altres defensen el paradigma, però resulta evident que cada dia s’informa de descobriments fascinants que la teoria ha d'assumir. Aquest llibre és un esforç per captar la situació i preparar-nos per comprendre i seguir les novetats en un camp que és clau per a totes les disciplines biològiques.

Editorial: CREAF i UAB Any d'edició: 2014

Economia

Revoltes

Autor: Itziar González és arquitecta. Ha estat regidora electa del districte de Ciutat Vella de Barcelona (2007-2010). És membre fundadora de dues associacions amb voluntat de construir nova política: Grup Impulsor de Parlament Ciutadà i Institut Cartogràfic de la ReVolta.
Iago Otero és llicenciat i doctor en Ciències Ambientals per la UAB. Actualment treballa a la Universitat Humboldt de Berlín i és investigador associat a l'ICTA-UAB. Argumenta que la ideologia del creixement econòmic és l’origen dels problemes ecològics i socials i és partidari del decreixement.

Resum: Perquè res no pugui quedar amagat sota la terra, cal seguir removent i capgirant els escenaris fixes que s’imposen a la ciutadania des dels poders antidemocràtics. Asseguts sobre les restes d’un paisatge en contínua transformació, imaginem com seguir nodrint el nostre idealisme i on trobar les aliances que facin de contundent ribot i contrapoder real. Revoltes és el nom del llibre de les converses entre Iago Otero i Itziar González. Un llibre sobre noves formes d'organització política i social. Una proposta per a fer front als poders antidemocràtics i a la corrupció. Cal seguir en moviment i en contínua revolta.

Editorial: Edicions DAU Any d'edició: 2014

Ciències de la Comunicació

La palabra facticia. Literatura, periodismo y comunicación

Autor: Albert Chillón és professor titular de la UAB i director del Màster en Comunicació, Periodisme i Humanitats a la mateixa universitat. Les seves línies principals d'investigació són, d'una banda, l'estudi de la comunicació mediàtica des d'una òptica antropològica i filosòfica, de l'altra, l'estudi comparat de les relacions entre la cultura literària i la cultura mediàtica, periodisme inclòs. Ha escrit, entre altres, els llibres Literatura y periodismo. Una tradición de relaciones promiscuas (1999) i La literatura de fets (1993), a més de la novel·la El horizonte ayer (2009).

Resum: A cavall entre la literatura, el periodisme i la comunicació audiovisual, hi ha moltes i molt diverses maneres expressives que integren la paraula factícia contemporània, la vocació mimètica de la qual busca retre compte, per via testimonial o documental, de les realitats en curs. Quinze anys després de la publicació de Literatura y periodismo. Una tradición de relaciones promiscuas, aquell volum ha crescut per a convertir-se en el que el lector té entre mans: no una mera segona edició, sinó una versió genuïna, notablement ampliada i actualitzada. El lector podrà trobar bona part del llibre vell en el nou, doncs, i conèixer tant les tradicions heretades com les tendències més recents. Però la novetat d'aquesta versió rau en una secció teòrica inicial que supera amb escreix l'original.

Editorial: Col·lecció Aldea Global (UAB, UJI, UPF, UV) Any d'edició: 2014

Resultats del 1 al 4 de 130

Si tens propostes: premsa.ciencia@uab.es

2015 Universitat Autònoma de Barcelona

DL B.11870-2012 ISSN 2014-6388