Cercador

Tema

Data

Des del

Fins al

Publicacions

Resultats del 1 al 4 de 125

Psicologia

Arpender, recordar y olvidar

Autor: Ignacio Morgado és doctor en Psicobiologia per la UAB i catedràtic de Psicobiologia a l’Institut de Neurociència de la mateixa universitat. Ha realitzat estudis i treballs d’investigació a les universitats del Rhur (Alemanya) i d’Oxford (Regne Unit), així com una estada sabàtica a l’Institut Tecnològic de Califòrnia (CALTECH). Ha rebut diversos premis acadèmics i de divulgació científica.

Resum: Què passa al cervell quan aprenem? Quins tipus de memòria tenim i per què serveixen? Què i com recordem? Podem esborrar els records indesitjables? És important dormir per aprendre? Com podem afavorir l’aprenentatge i la memòria? Quin és el millor moment del dia per aprendre? Com podem reduir el deteriorament mental de la vellesa?
Tot i que és cert que cadascú aprèn al seu ritme, no ho és menys que quan ho fem d’una manera correcta, les diferències entre persones es redueixen considerablement. Adaptar-se a la manera com funciona el cervell en general i al de cadascú en particular és essencial per millorar la memòria i la pròpia intel·ligència.
Estem davant d’un llibre dirigit a totes aquelles persones interessades en conèixer com el cervell s’apanya per aprendre, emmagatzemar i retenir els coneixements. Per entendre com es reforcen, debiliten o canvien les memòries, com recordem i per què oblidem. En definitiva, un estudi de les raons i les claus científiques que permeten establir els millors procediments per ensenyar i aprendre amb eficàcia.

Editorial: Ariel Any d'edició: 2014

Biologia

Devots i descreguts. Biologia de la religiositat

Autor: Adolf Tobeña és doctor en Medicina i diplomat en Psiquiatria per la UAB. Actualment és catedràtic de Psicologia Mèdica i director del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la mateixa universitat. Ha dirigit programes de debat a la ràdio i la televisió i escrit a premsa generalista i revistes especialitzades. Ha rebut premis de periodisme i de divulgació científica, entre ells el Premi Crítica “Serra d’Or” de Recerca (Ciències) per aquest llibre.

Resum: Aquest llibre aborda les bases biològiques de la creença religiosa i, més concretament, constitueix una incursió en la neurobiologia de la religiositat, de les conviccions antireligioses i de l'escepticisme davant un afer tan delicat. En aquest passeig repassarem els avenços en les indagacions anatòmiques, moleculars i cognitives sobre la tendència a les creences transcendentals i a les propensions descregudes. A hores d'ara comença a albirar-se la possibilitat d'ancorar les inclinacions a l'espiritualitat, la transcendència i la devoció religiosa en circuits i engranatges del cervell. Aquest serà, per tant, el territori a trepitjar malgrat que sovint perdrem de vista el teixit nerviós per endinsar-nos en les arquitectures de les tasques cognitives que secreta el cervell o en els costums i normes socials on de manera tan promíscua s'incardinen les creences i els hàbits devots.

Editorial: Publicacions de la Universitat de València Any d'edició: 2013

Geografia

Neighborhood as Refuge

Autor: Isabelle Anguelovski és Investigadora Marie Curie i Investigadora Sènior a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la UAB. És una científica social formada en planificació urbana i ambiental (PhD, Massachusetts Institute of Technology, 2011) i en desenvolupament internacional (Université de Paris I-Sorbonne, 2001), la investigació de la qual es troba en la intersecció de la planificació i la política urbana, la desigualtat social i els estudis de desenvolupament.

Resum: A Neighborhood as Refuge. Community Reconstruction, Place Remaking, and Environmental Justice in the City, Isabelle Anguelovski presenta un nou marc global per a la comprensió de l'acció de la justícia ambiental a les ciutats, amb el dret a un ambient de comunitat saludable en el seu nucli. Ella investiga i compara tres barris minoritaris de baixos ingressos que s’han organitzat per a millorar la qualitat ambiental i l'habitabilitat: el Casc Antic, a Barcelona; Dudley, a la secció de Roxbury de Boston; i Cayo Hueso, a l'Havana. Malgrat les diferents històries i contextos polítics d'aquestes tres comunitats, Anguelovski troba patrons similars d'activisme. Ella mostra que darrere dels exitosos esforços de revitalització hi ha el que ella anomena xarxa "de baix a baix" (“bottom to bottom”), i descriu com, amb el temps, els projectes ambientals proporcionen beneficis psicològics i serveixen com una forma de guarir un barri urbà marginal i ambientalment traumatitzat.

Editorial: The MIT Press Any d'edició: 2014

Filosofia

How Reason Almost Lost Its Mind: The Strange Career of Cold War Rationality

Autor: Thomas Sturm, un dels autors d’aquest llibre de redacció col·lectiva, és investigador Ramón i Cajal al Departament de Filosofia de la UAB. Aquest doctor en filosofia ha estudiat el treball de filòsofs com ara Kant o Kuhn i els darrers anys ha investigat especialment la història de la ciència i com pot ajudar a comprendre algunes de les relacions epistemològiques que existeixen entre la filosofia i la psicologia.

Resum: Als Estats Units en l'apogeu de la Guerra Freda, aproximadament entre el final de la Segona Guerra Mundial i la dècada de 1980, un nou projecte de redefinició de la racionalitat va ordenar l'atenció de ments agudes, poderosos polítics, fundacions adinerades i alts comandaments militars. La seva base eren la ciències humanes -la psicologia, la sociologia, la ciència política i l'economia, entre d'altres- i els seus participants es van allistar en una campanya intel·lectual per esbrinar el que havia de significar la racionalitat i la forma en què podria ser desplegada.

How Reason Almost Lost Its Mind dóna vida a les persones i llocs que van jugar un paper clau en el plantejament d'una "racionalitat de la Guerra Freda". Els que prenien les decisions es van aprofitar d'aquesta imatge de la racionalitat -optimitzadora, formal, algorítmica i mecànica- en la seva recerca per entendre fenòmens tan diversos com les transaccions econòmiques, l'evolució biològica, les eleccions polítiques, les relacions internacionals i l'estratègia militar. Els autors fan una crònica i il·luminen el que significava ser racional en l'era de l'arriscada política nuclear.

Editorial: The University of Chicago Press Any d'edició: 2013

Resultats del 1 al 4 de 125

Si tens propostes: premsa.ciencia@uab.es

2014 Universitat Autònoma de Barcelona

DL B.11870-2012 ISSN 2014-6388