Error: manca enllaç de capçalera a la plana

La UAB i el PRUAB impulsen la creació d'una comunitat en bioeconomia industrial

Presentació Comunitat BBCAT
El Parc de Recerca UAB ha reunit més de 80 persones en la presentació de la Comunitat Bioindústries per a la Bioeconomia (BBCAT), una iniciativa que pretén agrupar els principals agents d'aquest sector per desenvolupar nous bioprocessos i bioproductes a escala industrial.

01/01/2018

En el marc de l'estratègia de recerca i innovació dissenyada per la Generalitat de Catalunya (RIS3CAT), la UAB i el Parc de Recerca UAB estan dinamitzant i coordinant la creació d'una futura comunitat RIS3CAT per promoure el sector de la biotecnologia industrial i la bioeconomia i que esdevingui un dels principals motors econòmics de Catalunya. L'objectiu és crear una agrupació d'empreses i agents del sistema d'R+D+I català que desenvolupin projectes innovadors que augmentin l'eficiència, competitivitat i sostenibilitat dels processos bioproductius.

Per tal de donar a conèixer aquesta iniciativa, el passat dimecres, 31 de gener, es va organitzar una jornada que va aplegar més de 80 empreses, investigadors i centres tecnològics del territori.

La benvinguda de l'esdeveniment va anar a càrrec del director del Parc de Recerca UAB i vicerector d'Innovació i de Projectes Estratègics de la UAB, Javier Lafuente, que va ressaltar la importància de la biotecnologia industrial per reduir l'impacte ambiental i millorar l'eficiència i la sostenibilitat dels processos químics actuals.

El coordinador cientificotècnic de la futura Comunitat, Pau Ferrer, investigador del Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental de la UAB, va ser l'encarregat d'explicar els antecedents i els objectius específics d'aquesta iniciativa. "La Comunitat BBCAT neix de la necessitat d'un ús més sostenible i racional dels recursos biològics, l'aigua i l'energia. En aquest sentit, tenim el repte d'atraure el sector químic, farmacèutic, salut, energètic i agroalimentari per desenvolupar noves biotecnologies a escala industrial", va destacar.

La jornada també va comptar amb la intervenció de Joan Sansaloni, qui va donar els detalls de l'Estratègia de Recerca i Innovació per a l'Especialització Intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT) i, en particular de la convocatòria Comunitats, dins la qual es preveu presentar la Comunitat BBCAT. Fins ara ja s'han posat en marxa 5 Comunitats RIS3CAT que estan desenvolupant 26 projectes d'R+D+I. A través d'aquestes, 138 empreses i 64 agents del sistema de recerca i innovació català invertiran 43,8 milions d’euros per desenvolupar aquests projectes en els pròxims 3 anys.

Projectes col·laboratius per millorar els processos bioproductius
Durant l'esdeveniment, es van presentar diferents idees de projectes que es volen desenvolupar dins la Comunitat. Tots ells s'emmarquen dins els tres eixos d'aplicació de la biotecnologia industrial: l'anomenada biotecnologia vermella, dirigida a la producció de biofàrmacs, vacunes i ingredients actius per a cosmètics i nutracèutics; la biotecnologia blanca, dirigida a la producció de productes químics, i la biotecnologia verda, enfocada a la valorització de residus i la bioproducció d'energia i biocombustibles.

Entre ells, es van presentar: un projecte per promoure l'economia circular mitjançant estratègies de simbiosis industrial i "green biorefineries", liderat pel Centre Tecnològic BETA de la UVic; un altre, basat en el desenvolupament de tecnologies biològiques per a l'extracció i recuperació de compostos de valor afegit procedents de residus industrials, liderat per Eurecat-CTM; un centrat en la generació de nous processos biotecnològics per a la millora de la rendibilitat, competitivitat i qualitat de la salut humana i animal, impulsat per l'empresa Hipra; un altre futur projecte per aplicar processos innovadors fent servir flora i generar nous nutracèutics d'alt valor saludable, liderat per Eurecat - Centre Tecnològic de Nutrició i Salut (CTNS); i un últim, centrat en la intensificació de processos de producció d'ingredients per a cosmètics.

Finalment, la jornada va incloure cinc taules de debat, formades pels investigadors i empreses assistents, en què es van posar en comú els reptes més importants  relacionats amb el desenvolupament de la biotecnologia industrial i es debatre sobre els projectes que es poden generar per fer-hi front.

Més informació: Web de la Comunitat BBCAT