Error: manca enllaç de capçalera a la plana

Sequentia llança una eina que analitza de manera automàtica mostres d'ARN

A.I.R. (Artificial Intelligence RNAseq)
L'empresa Sequentia Biotech, ubicada al Parc de Recerca UAB, acaba de llançar al mercat l'última versió de l'A.I.R. (Artificial Intelligence RNAseq), la primera eina de predicció bioinformàtica que proporcionar informes sobre dades vinculades a l'àcid ribonucleic del genoma de qualsevol espècie en menys de 24 hores.

12/06/2017

A.I.R. és una plataforma de predicció bioinformàtica que analitza i compara, automàticament, dades transcriptòmiques massives, és a dir, vinculades a l'àcid ribonucleic (ARN), del genoma de qualsevol espècie generades per les Tecnologies de Seqüenciació de Nova Generació.

L'objectiu d'aquesta eina és aportar una solució innovadora per reduir la bretxa entre la producció de dades genòmiques i la seva interpretació i integració. Per això A.I.R. permet a investigadors amb pocs coneixements bioinformàtics interpretar les dades de mostres d'ARN, d'una manera més minuciosa que altres mètodes existents.

És un programari d'ús molt ràpid i senzill. Només es requereixen tres passos i els resultats es poden obtenir en 2 hores i, fins i tot, dependent del tipus i nombre de mostres, el temps es pot reduir a 30 minuts. El cost de l’anàlisi és 50 vegades menor que altres mètodes equiparables en qualitat, i a més és automàtic, només cal pujar les dades i definir el genoma de referència de l’espècie. A.I.R, disponible amb la tecnologia SaaS (Programari as a Service), no es limita a organismes model, sinó que funciona per al genoma seqüenciat de qualsevol espècie, fent servir actualment una base de dades de 45.000 genomes.

Sequentia Biotech va llançar una versió beta de l’eina el mes de gener i ara, després d’incorporar algunes millores de navegació i usabilitat i testejar-la amb més de cent usuaris, ja l’ha posat definitivament al mercat. A.I.R. es pot provar gratuïtament amb l’anàlisi de fins a sis mostres.

La revolució de la transcriptòmica
Amb aquesta eina, es facilita l’estudi dels transcriptomes, és a dir, el conjunt de molècules d’àcid ribonucleic (ARN) presents en una cèl·lula, teixit o organisme. Els transcriptomes són molt variables, ja que mostren quins gens s'estan expressant en un moment donat. Són particularment interessants per als científics els transcriptomes de les cèl·lules canceroses i de les cèl·lules mare, ja que poden ajudar a entendre els complicats processos de carcinogènesi i de desenvolupament i diferenciació cel·lular.

Sequentia Biotech, una spin-off del Centre de Recerca en Agrigenòmica
Sequentia Biotech, fundada per dos joves investigadors Walter Sanseverino (CEO) i Riccardo Aiese Cigliano (CSO), va donar els seus primers passos al gener de 2013 com a spin-off del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), un consorci format pel CSIC, l'IRTA, la UAB i la UB, ubicat al campus de la UAB.

L'objectiu de l'empresa és millorar l'accessibilitat a la informació produïda per les tecnologies de seqüenciació de nova generació (Next Generation Sequencing, NGS) a la comunitat científica, de manera eficient i assequible. Des del novembre del 2016, l’empresa té la seva seu al Parc de Recerca UAB (PRUAB), des d'on dissenya i desenvolupa noves eines bioinformàtiques d'anàlisis i integració de dades genòmiques i post-genòmiques que acceleren la recerca bàsica i aplicada.

Més informació: Web d'A.I.R. (Artificial Intelligence RNAseq)