El professor del Departament Rafel Uyà participa en l'ImmaterialVallès
El professor del Departament Rafel Uyà participa en l'ImmaterialVallès 24.05.2018 El departament  -  El projecte identifica les manifestacions culturals del territori per preservar-les i fer-ne difusió


Rafel Uyà, professor del Departament, ha participat com a realitzador en l’elaboració d’un    vídeo per a l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Vallès que inclou imatges del territori, les poblacions i els habitants de la regió. Alhora, la peça presenta la missió i els objectius del projecte: identificar totes les manifestacions culturals, per després poder preservar-les i fer-ne difusió. Tradicions orals, festes o activitats productives són alguns dels elements que s’estan recollint dins del projecte, que espera comptar amb la col·laboració ciutadana.

A l’Inventari hi participa també el Departament d'Antropologia de la UAB, a través de la Comunitat de Recerca Estratègica (CORE) en Patrimoni Cultural, conjuntament amb els Centres d'Estudis del Vallès Oriental i Occidental.
A part d'incloure dos tipus de recerca, com és el treball de camp etnogràfic i la recerca històrica en fonts bibliogràfiques i documentals, l'inventari està obert a la participació. Per això s'ha obert un web (immaterialvalles.cat) on les entitats i la població poden fer aportacions o recomanar informants i persones coneixedores del patrimoni cultural del Vallès. 
 
Superant les divisions comarcals, els investigadors que lideren el projecte han concebut el Vallès com a regió natural i històrica. Per tant, s'inclouran mostres patrimonials del Vallès oriental i occidental. 
 
A través del treball de camp i de la recerca, ja s'ha assolit el buidatge de 766 ítems. En concret, seguint els criteris de l’IPEC (Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya), s'han establert set categories d'elements a inventariar: activitats productives, festes i cerimònies, tradicions orals, escenificacions, jocs i esports; manifestacions musicals, salut i gastronomia, i formes de sociabilitat col·lectiva i organització social. 
 
Coordinat per la Fundació Bosch i Cardellach de Sabadell, la iniciativa compta amb la col·laboració del Centre d'Estudis de Granollers, els Centres d'Estudis del Vallès, els Consells Comarcals del Vallès Oriental i Occidental, la Diputació de Barcelona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'IRMU. La UAB forma part de l'òrgan director i gestor del projecte.

Vídeo d'ImmaterialVallès sobre l'inventari   
 
Anar a Notícies

Arxiu de notícies

Des de
Fins a
Paraula clau

Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat
Edifici I. Campus de la UAB. 08193 Bellaterra - Spain - N41º29.952' - E2º06.277'
+34 93 581 15 88 / 30 29
d.com.audiovisual@uab.cat
 

 

 

2018 Universitat Autònoma de Barcelona