L'Altra Ràdio, programa que presenta i dirigeix el professor del Departament Cinto Niqui, demana la creació d'un Museu de la Ràdio a Barcelona
L'Altra Ràdio demana la creació d'un Museu de la Ràdio a Barcelona 25.01.2018 El departament  -  Coincidint amb el Dia Mundial de la Ràdio


El Dia Mundial de la Ràdio, dimarts 13 de febrer, els programes més veterans de la ràdio catalana L’altra ràdio (1980), de Ràdio 4, presentat i dirigit per Cinto Niqui, professor del Departament, i el Cocodril Club (1993), de Ràdio Marca, a més de cent emissores locals, demanaran la creació d’un Museu de la Ràdio a la ciutat de Barcelona.
 
Aprofitant la celebració es farà un programa especial de 19 a 21 h a la sala Jacint Verdaguer de l'Ateneu Barcelonès, amb professionals del sector i fent aquesta petició. Comptarà amb rumba catalana en directe de la mà del grup Alma de Boquerón. També s’establirà una conversa amb companys de micròfon, directius d’emissores, tècnics de so, oïdors, responsables d’associacions de radioaficionats i catedràtics d’Història que formen part de l’Ateneu Barcelonès. Una vintena d’invitats expressaran la seva passió comuna per la ràdio.
 
A continuació reproduïm el seu manifest:


 
Manifest en favor de la creació dun Museu de la ràdio a Barcelona

Els programes L’altra ràdio (1980) i Cocodril Club (1993) demanen la creació d’un Museu de la Ràdio a Barcelona. Un centre didàctic i lúdic dedicat a preservar la memòria sonora del mitjà radiofònic, a la construcció d’un relat històric dels seus professionals i al foment de l’ús del llenguatge sonor, com una eina expressiva i creativa.

Les set grans línies d’acció del centre podrien ser:

- La recopilació del material sonor: programes, “podcasts”...
- La personificació de la història mitjançant els grans noms de la ràdio.
- La difusió de l’ús del llenguatge sonor com un element més de l’expressió i la creativitat dels ciutadans del segle XXI.
- El recull arqueològic del material tècnic: receptors antics i aparells de baixa o alta freqüència.
- La història de la ràdio i de la distribució de l’àudio a Internet i la telefonia mòbil com a mirall dels canvis a la societat.
- L’aplicació de la intel·ligència artificial a la ràdio i la difusió de l’art sonor contemporani.
- La promoció de la radioafició.
 
Aquesta petició es fonamenta en la gran tradició que té la ràdio a Catalunya i la seva contribució notable a l’ús de la llengua catalana. La primera emissora privada de l’Estat és Ràdio Barcelona EAJ-1 (1924). Ràdio 4 i Ràdio Olot ofereixen tota la programació en català des de 1976. La degana de les emissores municipals és Ràdio Arenys (1979). La primera ràdio lliure va sorgir a Barcelona (1979), Ona Lliure. Ràdio Ràpia (1990) del CEIP Sant Domènec de la Ràpita, a Santa Margarida i els Monjos, és l'emissora escolar més antiga. A Internet, dins de Ravalnet (1998), la xarxa ciutadana del Raval de Barcelona, immediatament s’hi van produir projectes com la ràdio del CEIP Drassanes i Ravalmedia.
 
Si us voleu adherir a aquesta petició ompliu els camps que trobareu al final del text del manifest a: https://altraradio.cat/formulari.html. O envieu un correu electrònic a  museudelaradio@gmail.com, amb el vostre nom i cognom i expressant el vostre suport a aquesta iniciativa.

 
Anar a Notícies

Arxiu de notícies

Des de
Fins a
Paraula clau

Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat
Edifici I. Campus de la UAB. 08193 Bellaterra - Spain - N41º29.952' - E2º06.277'
+34 93 581 15 88 / 30 29
d.com.audiovisual@uab.cat
 

 

 

2024 Universitat Autònoma de Barcelona