Els professors del Departament Celia Andreu i Miguel Ángel Martín publiquen al Journal of Neuroscience
Celia Andreu i Miguel Ángel Martín publiquen al Journal of Neuroscience 14.06.2017 El departament  -  Han aconseguit activar un iPad amb els impulsos cerebrals d’un ratolí

L’investigació ha estat portada a terme per Celia Andreu i Miguel Ángel Martín, professors del Departament i membres del grup Neuro-com de la Universitat Autònoma de Barcelona, juntament amb els investigadors Samuel Hernández, Agnès Gruart i José María Delgado, de la Divisió de Neurociències de la Universitat Pablo de Olavide. L'estudi ha estat publicat a la revista The Journal of Neuroscience i ha comptat amb el suport econòmic del Ministeri d'Economia (MINECO), de la Junta d'Andalusia i de la Fundació Tatiana Pérez de Guzmán el Bueno.

Les interfícies cervell-màquina representen una solució perquè persones amb dificultats físiques puguin comunicar-se amb el seu entorn físic i social. Els investigadors han identificat un patró funcional de l'escorça prefrontal, associat a processos cognitius, i l'han utilitzat per activar la pantalla d'un iPad.

L'ús de l'activitat neural cortical per a tasques de condicionament operant es realitza des de fa dècades, tot i que en aquest cas s'utilitza un dispositiu patentat pels autors. El dispositiu permet l'activació de qualsevol instrument de l'entorn a partir de senyals elèctrics cerebrals específiques seleccionades a voluntat. En aquesta investigació els autors van treballar amb senyals cerebrals elèctriques que permeten activar la presentació d'estímuls a la pantalla tàctil d'un iPad. Al seu torn, els animals experimentals han de tocar aquests estímuls presentats en l'iPad per obtenir una recompensa i fer, d'aquesta manera, correctament la tasca.
 
Un dels resultats més interessants d'aquesta investigació és que les rates van aprendre a augmentar la freqüència del patró d'activitat neuronal seleccionat al llarg de les successives sessions experimentals, amb la finalitat d'obtenir la recompensa. Els autors del treball demostren també que el patró seleccionat està relacionat amb processos cognitius i no amb activitats motores o comportamentals, el que significa un important avenç en el disseny d'interfícies cervell-màquina. Un altre resultat d'interès és que el patró cerebral seleccionat no va modificar les seves propietats funcionals després de ser usat com a activador d'un aprenentatge associatiu. Així doncs, l'escorça prefrontal (una àrea cerebral particularment relacionada amb processos i estats mentals) té la capacitat de produir un patró oscil·latori que les rates poden generar per controlar el seu entorn.

 
Anar a Notícies

Arxiu de notícies

Des de
Fins a
Paraula clau

Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat
Edifici I. Campus de la UAB. 08193 Bellaterra - Spain - N41º29.952' - E2º06.277'
+34 93 581 15 88 / 30 29
d.com.audiovisual@uab.cat
 

 

 

2024 Universitat Autònoma de Barcelona