Quantes llengües s’han de conèixer en una empresa multinacional?
COMAP 2018 27.04.2018 Divulgació  -  Estudiants del grau de matemàtiques de la UAB han analitzat aquest problema en un concurs internacional de modelització matemàtica.
L’enunciat del problema era el següent:

“Una empresa de serveis multinacional amb sucursals a Nova York i a Shanghai està considerant d’obrir noves sucursals i pretén que els seus treballadors destinats a aquestes noves seus parlin l’anglès junt amb una o més llengües addicionals.  El cap d’operacions ha contractat el teu equip per investigar la tendència dels llenguatges globals i on posar noves seus.”

Els estudiants havien de fer un model matemàtic de distribució geogràfica de les llengües al llarg del temps, que tingués en compte factors com l’ús actual,  la protecció governamental, l’ús a l’escola, la pressió social, les migracions, etc.

Els equips havien d’utilitzar el seu model matemàtic per predir quina serà l’evolució, en els propers 50 anys, del nombre de parlants nadius i no nadius de les 10 llengües predominants. També havien d’estudiar les variacions que puguin tenir lloc en la seva distribució geogràfica.

L’equip format pel Marc Homs, el Marco Praderio i l’Eduard Vilalta va obtenir la menció de “Meritorious Winners”, que correspon als treballs en la franja superior d’entre  el 0.35% i el 10%, d’un total de 3408 equips que van treballar en aquest  problema.

El concurs de modelització matemàtica (MCM) organitzat pel COMAP (Consortium for Mathematics and its Applications)  té l’objectiu de fer veure que les matemàtiques serveixen per entendre i gestionar el món al nostre voltant. Se celebra cada any des de 1985 i hi participen equips de com a màxim tres estudiants universitaris no graduats. Els participants han de triar entre 3 problemes que es publiquen el mateix dia de l’inici de la competició i tenen 4 dies per enviar una solució.

Com cada any des del 2011, la Facultat de Ciències va proporcionar espais perquè els estudiants poguessin treballar còmodament durant tot el cap de setmana, dia i nit, i la Biblioteca de Ciència i Tecnologia també els va donar tota mena de facilitats.

A més de l’equip esmentat, aquest any han participat al concurs COMAP quatre equips més de la UAB, formats per: Arnau Bordas, Jordi Ferré, Brian Icochea; Àngel Fernández, Matt Hoogsteder, David Moreno; Bernat Bassols, David Fisac, Diego Sánchez; Adrià Figuerola, Albert Rico, Sergi Sàbat.
Correu electrònic  Departament de Matemàtiques
 
Anar a Notícies

Arxiu de notícies

Des de
Fins a
Paraula clau

Departament de Matemàtiques
Edifici C Facultat de Ciències
08193 Bellaterra (Barcelona)
TEL +34 93 581 13 04
FAX +34 93 581 27 90

d.matematiques@uab.cat
 

 

 

2024 Universitat Autònoma de Barcelona