A A A Contrast +/- Castellano   English
CERCA
Notícies Agenda
El CEHIC presenta l’arxiu de Jordi Bigues sobre l’accident de Palomares
26.09.2017  -  El Centre d'Història de la Ciència de la UAB organitza, divendres 29, una jornada sobre l'accident nuclear de Palomares del 1966, amb motiu de la donació pel periodista i activista Jordi Bigues del seu arxiu sobre l'accident. Bigues va ser un dels responsables de la campanya per evitar que vencés el termini de les indemnitzacions.
Un bombarder i un avió cisterna dels Estats Units van xocar en una operació d’abastament en vol sobre el poble de Palomares, Almeria, el 17 de gener de 1966. Quatre bombes d’hidrogen, 70 vegades més potents que les bombes d'Hiroshima i Nagasaki, es van desprendre del bombarder. Dues van caure prop de Palomares, una altra al centre del poble i la quarta al mar. El material radioactiu de dues de les bombes es va dispersar a resultes d'explosions convencionals. Les autoritats i els experts espanyols i dels Estats Units van muntar un operatiu logístic i mediàtic per recuperar les bombes i invisibilitzar l'impacte i els riscos ambientals de l'accident.

Vint anys després, quan era a punt de vèncer el termini de les indemnitzacions, veïns i activistes van organitzar una campanya per evitar-ho. Un dels responsables de la campanya fou el periodista i activista ambiental Jordi Bigues, que el 2016 va donar el Centre d'Història de la Ciència (CEHIC) de la UAB el seu arxiu personal sobre l'accident. L'arxiu conté informes oficials d'institucions espanyoles i nord-americanes, correspondència amb persones afectades o implicades en l'accident, anotacions manuscrites sobre les actuacions i reunions mantingudes a Palomares, i documents relacionats amb el tractament mediàtic de l'accident, inclòs el guió del documental Broken Arrow 29 (Dina Hecht, 1986). L’arxiu Bigues Palomares documenta l'impacte ambiental i les seqüeles de l'accident, i mostra com veïns, científics, polítics i activistes van debatre les dades i les actuacions oficials.
 
El CEHIC organitza una jornada el proper divendres, 29 de setembre, on es presentarà l’arxiu i les actuacions que s’hi han fet. L’arxiu ha estat classificat i digitalitzat per un alumne del grau de Física de la UAB, David Conejo, que ha realitzat les pràctiques de grau al CEHIC. L’acte comptarà amb la participació d’algunes de les persones que han investigat i narrat l'accident. A més del mateix Jordi Bigues, hi intervindran Rafael Moreno (Universidad Complutense de Madrid), autor de La historia secreta de las bombas de Palomares (Crítica, 2016); John Howard (King's College London), autor de White Sepulchres: Palomares Disaster Semicentennial Publication (Universitat de València, 2016), i Dina Hecht, cineasta independent i autora de Broken Arrow 29 (1986), pel·lícula que es projectarà al final de l'acte. En el debat final amb els ponents participarà també Antonia Flores, alcaldessa de Palomares el 1986.

Aquesta actuació s’afegeix a actuacions similars del Servei d’Arxius de Ciència, una iniciativa del CEHIC que promou la conservació, l'estudi i la difusió del patrimoni documental de la ciència, la tecnologia i la medicina a Catalunya. Alguns dels fons personals recuperats han estat incorporats al Dipòsit Digital de Documents de la UAB (DDD), amb la col·laboració del Servei de Biblioteques de la universitat i en particular de la Biblioteca de Ciència i Enginyeria.

La jornada es realitza amb el suport del projecte "HAR2014-57776-P La física en la construcció d'Europa", del Ministerio de Economía y Competitividad.
 
 
Programa
29 de setembre de 2017
Lloc: Centre d’Història de la Ciència, Mòdul de Recerca C, c/ de can Magrans s/n, Campus de la UAB
 
9.30 – 10.00 h
Xavier Roqué i David Conejo
Universitat Autònoma de Barcelona
“Crear un archivo y volver sobre la historia”

10.00 – 11.00 h
Jordi Bigues
Periodista y activista ambiental
“La maleta verde. Descubrimientos de un activista en Palomares"

11.30 – 12.30 h
Rafael Moreno
Universidad Complutense de Madrid
“El laberinto de Palomares: 20 años en busca de la verdad a través de archivos y testimonios”

12.30 – 13.30 h
John Howard
King’s College London
“Cinematic Disasters: Palomares on the Big Screen”

Lloc: Sala d’Actes, Facultat de Ciències, Campus de la UAB
 

15.30 – 17.30 h
Dina Hecht
Directora de Broken Arrow 29 (1986)
Proyección del documental y discusión final con los ponentes, con la participación de Antonia Flores, antigua alcaldesa de Palomares.
 
Anar a Notícies
Arxiu de notícies
Categoria
Des de
Fins a
Paraula clau
Contacta
Si tens algun dubte sobre una notícia o desitges més informació
+ 34 93 581 14 67
Enviar correu
Inici Mapa del Web
2018 Universitat Autònoma de Barcelona